Συνταγές

Ψωμί με μυρωδικά γάστρας

Είναι ένα διαφορετικό ψωμάκι, πικάντικο όσο εσείς το θέλετε, με τραγανή κόρα και εσωτερικό μαλακό, σαν του τσουρεκιού.

Είναι ένα διαφορετικό ψωμάκι, πικάντικο όσο εσείς το θέλετε, με τραγανή κόρα και εσωτερικό μαλακό, σαν του τσουρεκιού. Και αν έχετε και επιτραπέζιο μίξερ, γίνεται και εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα.

Υλικά:

  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 110ml λάδι + λίγο ακόμα για το τέλος
  • 2 κ.σ. φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ματζουράνα, δεντρολίβανο, ό,τι έχετε και σας αρέσει, ακόμα και φρέσκα κρεμμυδάκια)
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες ή 1 κ.γ. σε σκόνη
  • 4 φλ. αλεύρι σκληρό
  • πιπέρι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • λαδάκι, χοντρό αλάτι και μπούκοβο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτάκια.
  2. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε το λάδι με τα μυρωδικά και το σκόρδο.
  3. Βάζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μείγμα της μαγιάς και το μείγμα των μυρωδικών. Χτυπάμε με τον γάτζο για 10 λεπτά. Θα έχουμε έτσι μια ζύμη που θα ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα, θα είναι μαλακή και εύπλαστη (ανάλογα με το αλεύρι που θα επιλέξετε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα νεράκι. Θα το δείτε). Φυσικά μπορείτε να το ζυμώσετε και με τα χέρια, απλώς θα πάρει πιο πολύ χρόνο.
  4. Αλείφουμε με λαδάκι τον πάτο ενός μπολ και βάζουμε το ζυμαράκι μας μέσα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, γύρω στη μια ώρα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230°C.
  6. Παίρνουμε το ζυμαράκι μας και το ζυμώνουμε για 2 λεπτά ξανά.
  7. Αλείφουμε με λάδι τον πάτο της γάστρας μας. Κάνουμε το ζυμαράκι μας μια μπάλα, να γίνει δηλαδή καρβελάκι, και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα. Κόβουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό στο καρβέλι μας (μη το φοβηθείτε, κάντε τον βαθύ).
  8. Ρίχνουμε από πάνω λαδάκι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και λίγο μπούκοβο.
  9. Το βάζουμε στον φούρνο μας, με κλειστό καπάκι, και ψήνουμε για 30 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-25 λεπτά ακόμα.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει. Μετά θα βγαίνει εύκολα από τη γάστρα.

Συμβουλές

Υπάρχει περίπτωση να σας πιάσει λιγάκι από κάτω. Απλώς καθαρίστε με ένα μαχαίρι.

Το ψωμάκι μυρίζει σαν πίτσα κάπως και είναι αλμυρούλι (κυρίως λόγω του χοντρού αλατιού στην κόρα) και πικάντικο (κυρίως λόγω σκόρδου). Φυσικά μπορείτε να κάνετε όσες αλλαγές θέλετε στα μυρωδικά. Η κόρα βγαίνει τραγανή και το εσωτερικό του είναι αφράτο και με ίνες.

Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment