PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης αυτοµόλησε στην Τυνησία


Πλήγµα εκ των έσω αποτελεί για τον Μουαµάρ Καντάφι η αυτοµόληση του υπουργού Πετρελαίου του καθεστώτος Σούκρι Γάνεµ, ο οποίος φέρεται να βρήκε καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία.

Πλήγµα εκ των έσω αποτελεί για τον Μουαµάρ Καντάφι η αυτοµόληση του υπουργού Πετρελαίου του καθεστώτος Σούκρι Γάνεµ, ο οποίος φέρεται να βρήκε καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία.

Η πληροφορία της «απόδρασης» του 68χρονου Γάνεµ έγινε γνωστή από τους αντικαθεστωτικούς και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας.

«Βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο µαζί µε άλλους λίβυους αξιωµατούχους», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ τυνήσιος αξιωµατούχος που δεν θέλησε να κατονοµαστεί. Το καθεστώς Καντάφι πάντως επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός του βρισκόταν σε διπλωµατική αποστολή. Ο Σούκρι Γάνεµ επιθυµούσε εδώ και αρκετές εβδοµάδες να φύγει από την Τρίπολη και αναζητούσε έναν τρόπο για να πραγµατοποιήσει το σχέδιό του, καθώς οι στενοί συνεργάτες του Καντάφι παρακολουθούνται στενά υπό τον φόβο της αυτοµόλησης.

Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και υπουργός Πετρελαίου από το 2006, ο Γάνεµ είχε διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργός της Λιβύης επί τρία χρόνια. Θεωρείται ένας σοβαρός τεχνοκράτης και χαίρει εκτίµησης στη διεθνή κοινότητα από την οποία του πιστώνεται ότι απελευθέρωσε την οικονοµία της Λιβύης και τον ενεργειακό της τοµέα. Είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής του τοµέα ερευνών του ΟΠΕΚ στην έδρα του οργανισµού στη Βιέννη, καθώς και υπουργός Οικονοµικών και Εµπορίου. Την ίδια ώρα η Μόσχα επιδεικνύει διπλωµατική κινητικότητα.

Το Κρεµλίνο δέχθηκε αντιπροσωπεία του καθεστώτος χθες καλώντας τον Μουαµάρ Καντάφι, στο πνεύµα της απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών, να σταµατήσει τη χρήση βίας εναντίον των αµάχων και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάµεις του από τις πόλεις. «Οι απαντήσεις που λάβαµε δεν µπορούν να χαρακτηριστούν αρνητικές», δήλωσε µετά τη συνάντηση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το καθεστώς Καντάφι δηλώνει έτοιµο για διαπραγµατεύσεις υπό την προϋπόθεση ότι οι εξεγερµένοι θα προχωρήσουν σε ανάλογα βήµατα και ότι το ΝΑΤΟ θα σταµατήσει τους βοµβαρδισµούς.

Οι αντικαθεστωτικοί πάντως εµφανίζονται διχασµένοι ως προς την παρουσία ξένων στρατευµάτων στο έδαφός τους. Η πλειονότητα υποστηρίζει ότι θα αποδεχόταν την παρουσία τους µόνο εάν ο ρόλος τους ήταν επιµελητειακός.

Η θέση αυτή εκφράζεται σε δηµοσκόπηση που πραγµατοποιήθηκε από το Πανεπιστήµιο Γκαριούνις που βρίσκεται στη Βεγγάζη κι έγινε µε αφορµή τα σενάρια που κυκλοφορούν από διεθνείς αναλυτές και τα οποία πιθανολογούν την ανάγκη χερσαίας δύναµης της διεθνούς συµµαχίας για την ανατροπή του Καντάφι, καθώς παρά τους βοµβαρδισµούς η κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο παραµένει αµετάβλητη. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της δηµοσκόπησης, το 48% των ερωτηθέντων, σε δείγµα 1.638 πολιτών, απέρριψε οποιαδήποτε επέµβαση ξένων στρατευµάτων στο έδαφος της χώρας έναντι του 44% που διαφωνεί µε αυτήν την άποψη.

Το 80% ωστόσο δηλώνει ότι θα δεχόταν την παρουσία ξένου στρατού στη χώρα προκειµένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγχρόνως όµως απορρίπτουν την παρουσία του ξένου στρατού σε µεγάλη κλίµακα. Εναλλακτικά, οι αντικαθεστωτικοί ζητούν τον εξοπλισµό των δυνάµεών τους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment