PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ


Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τη Δευτέρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε για την σκανδιναβική χώρα, η ουδετερότητα της οποίας διήρκεσε κατά τη διάρκεια δύο παγκόσμιων πολέμων και της υποβόσκουσας σύγκρουσης του Ψυχρού Πολέμου.

Η ψήφος της Ουγγαρίας έθεσε τέλος σε μήνες καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της αλλαγής της πολιτικής ασφάλειας της Σουηδίας και ακολούθησε την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την Παρασκευή, κατά την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα όπλα.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Κρίστερσον στο Χ. «Η Σουηδία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίχθηκε από 188 νομοθέτες στο ουγγρικό κοινοβούλιο, με 6 κατά και καμία αποχή.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αντιμετώπισε πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμμορφωθεί και να σφραγίσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε αμέσως την επικύρωση της Ουγγαρίας. «Η ένταξη της Σουηδίας θα μας κάνει όλους ισχυρότερους και ασφαλέστερους», δήλωσε στο X.

Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε την πολιτική της μη προσχώρησης για μεγαλύτερη ασφάλεια εντός του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Με τη Σουηδία να ακολουθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά επιτύχει ακριβώς αυτό που επεδίωκε να αποτρέψει όταν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία – μια επέκταση της συμμαχίας, δήλωσαν οι δυτικοί ηγέτες.

Μακρύς δρόμος μέχρι την επικύρωση

Αρχικά η Τουρκία δεν επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ απαιτώντας αυστηρότερη δράση κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που, όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί στη Σουηδία.

Η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων για να καθησυχάσει την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε επίσης την επικύρωση με την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας ήταν λιγότερο ξεκάθαρη ως προς τη φύση της, με τη Βουδαπέστη να εκφράζει την ενόχλησή της για τη σουηδική κριτική για στην προστασία του κράτους δικαίου υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Όρμπαν και όχι για κάποια συγκεκριμένα αιτήματα.

Ο Όρμπαν – ο οποίος έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στη γειτονική Ουκρανία και έχει επικρίνει επανειλημμένα τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – τη Δευτέρα προέτρεψε εκ νέου σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Η προσχώρηση της Σουηδίας, η οποία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από το 1814, και της Φινλανδίας είναι η σημαντικότερη επέκταση της συμμαχίας από την κίνησή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Ενώ η Σουηδία έχει αυξήσει τη συνεργασία με τη συμμαχία τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας σε επιχειρήσεις σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η ένταξή της πρόκειται να απλοποιήσει τον αμυντικό σχεδιασμό και τη συνεργασία στη βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment