PeristeriNews.gr
Πολιτική

ΠτΔ: Επικίνδυνη η έστω και έμμεση αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων


Η ανακίνηση από οποιαδήποτε πλευρά, έστω εμμέσως, ζητήματος αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας αποτελεί «πράξη ανεύθυνη αλλά και επικίνδυνη που εκθέτει ανεπανόρθωτα, όσους την επιχειρούν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Λαγκαδά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδος αναγνωρίζονται και προστατεύονται οριστικώς και αμετακλήτως από τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου».

Ανέφερε ακόμη πως «η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα σύνορα της Ελλάδος -όπως αυτά κυριάρχως ορίζονται από αυτήν- συνιστούν, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, και ευρωπαϊκά σύνορα» πρέπει να καθιστά ακόμη πιο προσεκτικούς «όσους προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις, δοθέντος ότι στρέφονται και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στα Σκόπια και την Άγκυρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και προς τις δύο χώρες. Αναφερόμενος όμως στην ΠΓΔΜ επισήμανε πως «με ονόματα που δεν τους ανήκουν δεν γράφεται η Ιστορία». Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί την Ιστορία, λέγοντας ότι ο αλληλοσεβασμός είναι ο μόνος δρόμος για τη φιλία και τη συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα». «Η Τουρκία πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική γιατί δίνει εξετάσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως πως αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερα απ’ αυτά που τις χωρίζουν.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι τμήμα του διεθνούς δικαίου και όποιος άμεσα ή έμμεσα υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, επανέλαβε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment