PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Τιμούμε την ενδοξότερη στιγμή της νεοελληνικής Ιστορίας


«Αναλαμβάνουμε τον ιστορικό μας ρόλο να αγωνιστούμε και σήμερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ευρώπη να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα μνήμης και τιμής για την ηρωική μάχη του λαού μας για την διαφύλαξη των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ειρήνη. «Τιμούμε το μεγάλο ‘Όχι’ του λαού μας απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις του κατακτητή, το ‘Όχι’ απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό» αναφέρει, προσθέτοντας:

«Τιμούμε την ενδοξότερη στιγμή της νεοελληνικής Ιστορίας, το γεγονός, που σύμφωνα με τους ιστορικούς μας, καταξιώνει την παρουσία του ελληνικού λαού στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο με τον διπλό του χαρακτήρα: Απόκρουση της εξωτερικής απειλής εναντίον της ακεραιότητας της χώρας και μαζί αντίσταση εναντίον κάθε φασιστικής απειλής, με την εθνική αντίσταση που ακολούθησε».

«Τότε και τώρα η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Απαντώντας στο μίσος και στη βία, με αλληλεγγύη. Στο φόβο, με ελπίδα. Στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού, με περισσότερη ανεκτικότητα και δημοκρατία για όλους τους πολίτες» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως «αυτή η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του ελληνικού λαού».

Ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζει ακόμη ότι σε διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που τιμούν τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν, με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αλβανία για την ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και με την σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξέτασε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει στην Ολομέλεια το σχετικό της πόρισμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού

«Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του, σημειώνοντας ότι «η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, παρά τις αντιξοότητες, τους αρνητικούς συσχετισμούς, τους φαινομενικά ισχυρότερους αντίπαλους».

«Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας. Θυμόμαστε κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης, κάθε εστία αντίστασης, ενάντια στην τριπλή Κατοχή της χώρας μας» αναφέρει η Κουμουνδούρου στο μήνυμά της, προσθέτοντας: «Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ».

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «σε μια Ευρώπη που σκοτεινιάζει ξανά, όπου τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού εμφανίζονται και πάλι, δυναμικά, αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη, η προάσπιση των ίδιων, πανανθρώπινων ιδανικών που ενέπνευσαν την Αντίσταση: αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, ανθρωπιά. Ειδικά στη χώρα μας, όπου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζιστών, χύνουν ξανά το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία της χώρας μας, μια χώρα διάσπαρτη από τόπους θυσίας».

«Χρέος μας είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι ήρωες φαντάροι της Πίνδου, οι αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, οι άντρες κι οι γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για ‘το δίκιο και τη λευτεριά’» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment