PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου


Σημαντικό βήμα για την εδραίωση των σχέσεων Ελλάδας – Αρμενίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη του ομολόγου του Νικόλ Πασινιάν στην Αθήνα.

Η Αρμενία με την συνδρομή της ΕΕ αποκτά διαφανείς και στέρεες δομές που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα ότι οι δυο χώρες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ έχει υπογραφεί και ειδική αμυντική συμφωνία ενώ υπάρχει συζήτηση για την σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ο πρωθυπουργός είπε ότι και οι δυο χώρες στεκόμαστε σθεναρά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Η Αρμενία του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης», τόνισε και πρόσθεσε:

«Οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε θα διαμορφώσουν την πορεία της χώρας σας για τα επόμενα χρόνια και θέλω να ακούσω τις ιδέες σας για το πως θα πορευθείτε στο νέο στρατηγικό περιβάλλον. Οι 100.000 πρόσφυγες του ορεινού Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας για κάθε διπλωματική προσπάθεια για ειρηνική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σταυροδρόμια της Ειρήνης ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από θέατρο συγκρούσεων σε εμπορικό κόμβο». Μόνο η ειρηνική ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν, υπογράμμισε.

Συζητήθηκε επίσης ο προσανατολισμός της Αρμενίας προς την Δύση και «είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα είμαστε πάντα δίπλα στον αγώνα της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ειδικά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης θα καταλήξουμε σε διμερή συμφωνία που θα αφορά την μετανάστευση και την απασχόληση Αρμένιων στην Ελλάδα ενώ από την άλλη πλευρά τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα, είπε.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξη της στις προσπάθειες που κάνει η χώρα του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις εκφράζοντας την ευχή οι εμπορικές σχέσεις σύντομα να αντανακλούν το άριστο επίπεδο πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών:

 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Για ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αρμενία έκανε λόγο αρχικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι με τον κ. Πασινιάν συζητήθηκε και το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαστε πάντοτε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου. Μένουμε σταθερά απέναντι σε κάθε χρήση βίας, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας του κάθε κράτους. Οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε τώρα θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της Αρμενίας για τα επόμενα χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «οι 100.000 πρόσφυγες του Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης με το Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να ανοίξει το μέλλον για τον Καύκασο».

«Μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με τεχνογνωσία και τεχνολογία στην ανοικοδόμηση της νέας αυτής φιλελεύθερης δημοκρατίας και να βοηθήσει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας.

«Τέλος υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια διμερή συμφωνία απασχόλησης Αρμένιων στην Ελλάδα. Η χώρα διαθέτει έμψυχο διαθέσιμο δυναμικό σε αρκετούς τομείς απασχόλησης» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «οι Αρμένιοι στην Ελλάδα είναι ίσως ο πιο γόνιμος κρίκος συνεργασίας και αλληλεγγύης που συνδέει Ελλάδα και Αρμενία».

Οι δηλώσεις Πασινιάν

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας έκανε λόγο για «μια σημαντική επίσκεψη για εμάς» και μια ευκαιρία «να συζητήσουμε το διμερές πλαίσιο συνεργασίας και τις προοπτικές εμβάθυνσης της σχέσης της χώρας μου με την ΕΕ».

«Έχουμε ένα σημαντικό ιστορικό συνεργασίας. Οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα» συνέχισε ο κ. Πασινιάν.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στήριξή της και την ανάπτυξη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζετε ότι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία η ΕΕ είναι ο σημαντικός παράγοντας που μας βοηθάει και ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο κ. Πασινιάν αναφέρθηκε και στα θέματα των εκτοπισμένων Αρμενίων και στις ανάγκες τους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέγοντας ότι «ενημέρωσα τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα μακροπρόθεσμα σχέδια που έχουμε. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στην Αρμενία. Ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη για τις προσπάθειες ειρήνευσης με το Αζερμπαϊτζάν και τη συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Ελπίζω ότι σε αυτή θα καταγράψουμε πρόοδο».

«Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Αρμενία έχουμε σημαντική οικονομική πρόοδο και θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία. Το διμερές εμπόριο δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ευχαριστών τον Έλληνα ομόλογό του για τη φιλοξενία.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νωρίτερα ο κ. Πασινιάν συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Καύκασο και αποδοκιμάζει τη χρήση βίας.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση Ελλάδας-Αρμενίας που, όπως είπε, υπάρχει και στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμβάλει ενεργά στην πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που μας χαρακτηρίζει» πρόσθεσε ο κ. Πασινιάν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment