PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών


Ημέρα μνήμης η σημερινή με χιλιάδες στους δρόμους της χώρας να διαμαρτύρονται για την τραγωδία των Τεμπών και να ζητούν τιμωρία των ενόχων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων στέλνουν τα δικά τους μηνύματα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία.

Σακελλαροπούλου: Έναν χρόνο μετά, η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζει ότι «η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση» και τονίζει ότι «Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ειδικότερα, στην δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Ένα χρόνο μετά, η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών, των επιβατών που έζησαν την φρίκη εκείνης της νύχτας. Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Μητσοτάκης: Η αλήθεια δεν αργεί, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν

«Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Κασσελάκης: Θα είμαστε δίπλα στον αγώνα των οικογενειών τους για Δικαιοσύνη

Το δικό του μήνυμα για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

«Τέμπη, ένας χρόνος μετά. Μια υπόσχεση στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Δεν πρέπει και δε θα ξεχαστούν. Θα είμαστε δίπλα στον αγώνα των οικογενειών τους για Δικαιοσύνη», έγραψε ο Στ. Κασσελάκης.

 

Ανδρουλάκης: Οι ένοχοι και οι υπαίτιοι παραμένουν για κάποιους αόρατοι

Με ανάρτηση του στα social media ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τιμά τη μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών.

«_Ένας χρόνος μοιάζει μεγάλο διάστημα_.

Σε έναν χρόνο γίνονται πολλά.

Για την κοινωνία μας, όμως, το ρολόι σταμάτησε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Τα αίτια του δυστυχήματος, η απαράδεκτη διαχείριση του χώρου και της έρευνας, όλα όσα ακολούθησαν, επιβεβαιώνουν πως ο χρόνος στην Ελλάδα σταμάτησε».

Κώστας Καραμανλής: H σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη

Με γραπτή του δήλωση ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας».

Η δήλωση του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή:

«Ένα χρόνο μετά, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση.

Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες και τους επιβάτες που βίωσαν την τραγωδία, και βέβαια τους συγγενείς των θυμάτων.

Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας».

Πολιτικό Γραφείο Κώστα Καραμανλή

Βουλευτή Ν. Σερρών».

Κουτσούμπας: Σήμερα αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας βρέθηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δυστύχημα των Τεμπών, που σήμερα συμπληρώνεται 1 χρόνος από την τραγωδία.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζοντας πως το ΚΚΕ παλεύει για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ σχετικά με το αγροτικά προβλήματα είπε ότι «χρειάζεται αγώνας για μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και αγώνας ενάντια στην ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες από τα χωράφια».

Παράλληλα μίλησε για το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν», ενώ σχετικά με το ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία είπε ότι πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Τέλος ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον ρόλο της 1η Στρατειάς στην Λάρισα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με επιτελείο εδώ στην Λάρισα εμπλέκει την χώρα μας σε πόλεμο, στέλνοντας φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε:

“Σήμερα αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στην σύγκρουση, στην έκρηξη και στον αθώο “χαμό” 57 ανθρώπινων ψυχών, τα περισσότερα παιδιά μας.

Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα, πλήρη δικαιώματα, εργασία πλήρη και σταθερή, αορίστου χρόνου για όλους εργαζόμενους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Αγωνιζόμαστε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγρότες, για εγγυημένες κατώτερες τιμές, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει απ’ τα χωράφια τους.

Παλεύουμε για να καταργηθεί ο φοροληστικός νόμος της ΝΔ, που ψηφίστηκε με την ανοχή των άλλων κομμάτων, που γονατίζει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες στις πόλεις και στα χωρία και κλείνει τα μαγαζιά. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αλλά και επαγγελματικής στέγης.

Παλεύουμε για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για κάλυψη όλων των αναγκών των νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλου βοηθητικού προσωπικού. Αγωνιζόμαστε για να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που επιβάλλει ουσιαστικά να χώνει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη η εργατική λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις πολεμικές δαπάνες που γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εμπλέκουν τη χώρα μας στέλνοντας φρεγάτες -με επιτελείο εδώ από τη Λάρισα της ΕΕ. Στέλνουν φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε άλλες θάλασσες εκτός συνόρων. Στέλνουν μακριά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Είμαστε όλοι ενωμένοι, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές σ’ αυτό τον αγώνα. Συνεχίζουμε με πανελλαδικό μέτωπο αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για ριζοσπαστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική πρόοδο και ελευθερία για τους εργαζόμενους και τον λαό μας.

Γεωργιάδης: Θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί μέσα στο τρένο των Τεμπών

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο Action 24 λέγοντας πως η σημερινή είναι μια ημέρα πένθους για την Ελλάδα.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια ημέρα φοβερού πένθους την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γονέας που δεν αισθάνεται φρίκη, σκεπτόμενος ότι όλων μας τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι μέσα σε αυτό το τρένο. Επειδή πολλοί μου έχουν γράψει στο Twitter “να μπει το δικό σου το παιδί” και διάφορα τέτοια. Υπάρχει μία τοξικότητα στα social media. Το δικό μου το παιδί είχε πάρει αυτό το τρένο ένα χρόνο πριν. Έτυχε να μην πάρει το τρένο αυτή τη χρονιά, γιατί διάβαζε να δώσει εξετάσεις. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σε αυτό το τρένο. Δεν ξέρω τι μπορείς να πεις στους γονείς αυτούς».

Για τις έρευνες στα Τέμπη: «Το εάν είναι ασφαλής το ξέρουν οι αρμόδιοι. Για να υπογράφουν να φεύγουν τα τρένα ξέρουν ότι είναι ασφαλή. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας άνθρωπος στον πλανήτη που θα έβαζε υπογραφή να ξεκινήσει ένα μέσο μεταφοράς, ξέροντας ότι δεν είναι ασφαλές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι κανείς δολοφόνος, ούτε τρελός να κάνει κάτι τέτοιο».

«Η κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα που μπορούσε ανθρωπίνως να λάβει μετά από το τραγικό δυστύχημα. Ως προς την καθυστέρηση, όταν είσαι ένας γονέας που έχεις χάσει το παιδί σου τι να σου πει τώρα ο Γεωργιάδης. Ό,τι και να πεις έχεις δίκιο. Στην πραγματικότητα, η ελληνική Δικαιοσύνη για την διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη έχει κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θα σας υπενθυμίσω ότι αυτή την περίοδο, αυτούς τους μήνες δικάζεται ακόμη το Μάτι, που είναι, επίσης, μια τεράστια τραγωδία που έγινε πέντε χρόνια πριν», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment