PeristeriNews.gr
Διεθνή

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση


Η γαλλική Γερουσία τίθεται στην συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η πρόταση για το δικαίωμα στην άμβλωση, πριν πάει στην Γερουσία είχε περάσει από την Κάτω Βουλή την Τετάρτη με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των 267 ψήφων υπέρ και 50 κατά.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία ήδη από το 1974, αλλά τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πιέσεις ώστε το δικαίωμα να εδραιωθεί επιπλέον στη νομοθεσία. Ανησυχία υπάρχει διότι το δικαίωμα στην άμβλωση φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά σε χώρες συμμάχους της Γαλλίας, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Δευτέρα μια ειδική επαναληπτική ψηφοφορία στην οποία θα λάβουν μέρος και τα δύο νομοθετικά σώματα στο προάστιο των Βερσαλλιών έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα. Σε περίπτωση που σε αυτή τη ψηφοφορία αποφασίσει υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τουλάχιστον με αναλογία τριών πέμπτων, δεν θα προκύψει ανάγκη να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Σε μια σφυγμομέτρηση που έγινε το Νοέμβριο του 2022, προέκυψε ότι το 86% του πληθυσμού στη Γαλλία είναι υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση. Επιπλέον, κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στην τροπολογία αναθεωρήθηκε μετά την ψηφοφορία του 2022, όταν η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Στην πιο πρόσφατη ψηφοφορία που έγινε τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε ξανά η «ελευθερία» στην άμβλωση και όχι το δικαίωμα, αφού η κυβέρνηση του Μακρόν ζήτησε να τροποποιηθεί το άρθρο 34 του Συντάγματος για να αναφέρει «την ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν σε έκτρωση, η οποία είναι εγγυημένη».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment