PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Σουρεαλιστικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα


«Η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα είχαμε πολλή λιτότητα και λίγες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον EUObserver, σε μια συνέντευξη υπό τον τίτλο «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υπόσχεται τέλος στη “σουρεαλιστική” εποχή».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εφόσον εκλεγεί, θα αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκής έμπνευσης λιτότητα και θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα.

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, κάθε φορά που μιλούσαμε στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, το πρώτο πράγμα που ερχόταν στο μυαλό ήταν οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές συντάξεων. Θεωρώ ότι είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας προς όφελος των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας», σημείωσε. Προτεραιότητά του, πρόσθεσε, θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει «περιβάλλον φιλικό προς τη επιχειρηματικότητα».

Ο EUObserver παρατηρεί ότι εκλογές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κανονικά το 2019, αλλά «με το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και τον πρωθυπουργό να ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η έκβαση των εκλογών δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη», αν και δήλωσε βέβαιος ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά. Πάντως πρόσθεσε ότι «ο δρόμος θα είναι ούτως ή άλλως μακρύς και δύσκολος».

Ακόμη, επέμεινε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «το μόνο πολιτικό κόμμα που διαθέτει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που “κοιτάει” πέρα από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος». «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε και γνωρίζει πώς να τις υλοποιήσει», υποστήριξε.

Εξάλλουν, είπε ότι «για κανέναν δεν τίθεται θέμα 4ου προγράμματος», απεναντίας, «θα υπάρξει μία συμφωνία για την κάλυψη των άμεσων δημοσιονομικών αναγκών της χώρας». «Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποτελούν καθήκον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει μόνο για έξοδο από τα προγράμματα χωρίς να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το διάστημα που θα ακολουθήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση “όσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρξει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον καθένα”», συνέχισε.

Ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι αποδεχόμενος ένα οικονομικό πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2020, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά αποδέχθηκε μέτρα «που υπερβαίνουν τη θητεία του».

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι, κατά τη γνώμη του, «εντελώς σουρεαλιστικό». Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι έχει «υπερφορολογήσει την οικονομία» και «έχει σκοτώσει την όποια ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε» με αποτέλεσμα «το πείραμα Τσίπρα» να μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές της Ελλάδας φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, συμπλήρωσε, καθώς αποδέχθηκαν «λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» που δεν στήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ερωτηθείς πώς θα πείσει τους πιστωτές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «ο ελληνικός λαός αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό από αυτόν που κάποιες φορές λαμβάνει».

Αφήνοντας ασχολίαστη την αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, είπε ότι δεν αναμένει «δραματικές αλλαγές» στις γερμανικές θέσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι «όσο λιγότερο αξιόπιστος είναι κανείς σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι πιστωτές στα δημοσιονομικά» και επέμεινε ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Η προτεραιότητά μου είναι ξεκάθαρη. Κύριος στόχος μου θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων», πρόσθεσε και υπογράμμισε στην ανάγκη να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις «ξεμπλοκάροντας μερικές από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Για τη γ’ αξιολόγηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αποφύγει κάθε καθυστέρηση, ενώ κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα «χτίζει ένα success story» σχολίασεότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση» συμπληρώνοντας ότι «όταν αυτό αλλάξει, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματικό success story».

Το 2015 «θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το πρόγραμμα μέσω ενός προληπτικού πιστωτικού ορίου», συνέχισε για να καταλήξει ότι μπαίνουμε στο 2018 και συνεχίζουμε να ζούμε «τη μέρα της μαρμότας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment