PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Κοντά στα 50 λεπτά η κιλοβατώρα


Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι η συνολική επιδότηση για τον Αύγουστο θα φτάσει τα 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας το 90% της αύξησης για όλους τους καταναλωτές για κύριες και μη κύριες κατοικίες.

Στα κοινωνικά τιμολόγια μάλιστα απορροφάται το 100% της αύξησης. Στα υπόλοιπα η στήριξη στόχο έχει να καλύψει το 90%, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 λεπτών, ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μηχανισμού που στηρίζει όλους τους καταναλωτές χωρίς εξαίρεση» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Οι νέες επιδοτήσεις

  • Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.
  • Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης.
  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης.
  • Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
  • Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.
  • Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

«Φωτιά» στα τιμολόγια του Αυγούστου

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανήρτησαν σήμερα στις ιστοσελίδες τα νέα τιμολόγια για τους πελάτες στη χαμηλή και μεσαία τάση. Όπως είχε γράψει η Ναυτεμπορική κινούνται κοντά στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh (ή 0,5 ευρώ/κιλοβατώρα). Δεν έχουν τη διαβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής -που «παγώνει» για έναν χρόνο-, αλλά ενσωματώνουν τα υψηλά κόστη που προκύπτουν από το άλμα των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που κυμαίνεται στα επίπεδα-φωτιά των 160 ευρώ/MWh από τώρα και έως και τον χειμώνα του 2023) και το ασφάλιστρο κινδύνου λόγω της «δαμοκλείου σπάθης» της πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από την Ευρώπη, παρά την επαναλειτουργία του Nord Stream 1.

Ειδικότερα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Ο Ήρων ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο θα κινηθεί στα 0,495Euro/kWh και η Protergia στα 0,54913 Euro/kWh. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Κ. Σκρέκας: Παρακολουθούμε στενά τις τιμές
«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτρέψουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment