PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τι προβλέπεται για τις περικοπές σε κύριες συντάξεις και δαπάνες


Περικοπές και στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, ενώ το «ψαλίδι» μπαίνει βαθύτερα στις επικουρικές συντάξεις.

Περικοπές και στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα για να κλείσει το «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων για το 2012, ενώ το «ψαλίδι» μπαίνει βαθύτερα στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να εξοικονομηθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ φέτος από τις περικοπές στους συνταξιούχους.

Με βάση τα τελικά δεδομένα της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας, η οποία χρειάστηκε πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων για να κλείσει, οι περικοπές θα θίξουν και τις κύριες συντάξεις:

– Ολες οι κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ κόβονται κατά 12%. Η μείωση υπολογίζεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα περικοπεί κατά 24 ευρώ, σύνταξη 1.600 ευρώ κατά 36 ευρώ κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι ήδη είχαν αποφασιστεί μειώσεις 7% στις συντάξεις των ναυτικών (ΝΑΤ) από το πρώτο ευρώ. Για τις συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακής και τραπεζών το ποσοστό της μείωσης ανεβαίνει στο 20% για ποσά άνω των 1.300 ευρώ.

– Στις επικουρικές συντάξεις το «ψαλίδι» μπαίνει βαθύτερα από πρώτο ευρώ. Για συντάξεις εώς 250 ευρώ η μείωση θα φτάσει το 10%, ενώ για τις συντάξεις 250-300 ευρώ το 15%. Για τις συντάξεις πάνω από τα 300 ευρώ η μείωση θα είναι κατά 20%.

– Για το επίδομα στους πολύτεκνους, το εισοδηματικό όριο που πρώτη φορά καθιερώθηκε το 2011 κατεβαίνει από τα 55.000 ευρώ στα 45.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα χιλιάδες οικογένειες.

– Στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, αρχιερείς κ.ά.) οι μειώσεις αποδοχών θα φτάσουν κατά μέσο όρο το 10% και θα τεθούν σε ισχύ δύο μήνες νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, δηλαδή από την 1η Ιουλίου του 2012.

– Στις εξοπλιστικές δαπάνες η περικοπή για το 2012 φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, παρ’ ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να την ανεβάσει στα 400 εκατ. ευρώ, ώστε να αποφύγει μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» των συντάξεων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που εγκρίθηκε την Κυριακή, η κυβέρνηση καλείται να φέρει άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες περικοπές δαπανών:

1. Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1,076 δισ. ευρώ το 2012, κυρίως με τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων, μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων και εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

2. Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

3. Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού, με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

4. Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης και της δαπάνης που σχετίζεται με τη διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ.

5. Περικοπές των επιδοτήσεων σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές των επιχορηγήσεων σε φορείς εποπτευομένους από διάφορα υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.

6. Μείωση του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ. Αυτή η περικοπή θα εφαρμοστεί μέσω περικοπών στις επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις και εθνικώς χρηματοδοτούμενα επενδυτικά έργα. Η μείωση του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων ουδεμία επίπτωση θα έχει επί έργων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από ταμεία της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment