PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στήριξη της διαπραγμάτευσης ζήτησε ο Πρωθυπουργός


Στήριξη της εθνικής διαπραγμάτευσης, με βάση τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στήριξη της εθνικής διαπραγμάτευσης, με βάση τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι τα πέντε «όχι»: α) στην αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και σε φάρμακα, β) στις περικοπές συντάξεων και μισθών, γ) σε υφεσιακά μέτρα, δ) στις ομαδικές απολύσεις και ε) στο ξεπούλημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό, της δημόσιας περιουσίας.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «σταματά η ασυλία» που γνώρισε η «ντόπια ολιγαρχία» από την προηγούμενη κυβέρνηση και ανέφερε χαρακτηριστικά την λίστα Λαγκάρντ στην οποία βρίσκεται ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. «Μακάρι να είχε 10 Παπασταύρου η Ελλάδα», απάντησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «Ε, δεν είχε μόνο 10 Παπασταύρου. Άλλους 2.062 είχε και ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς ένας», του ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από την αποχώρηση της Ν.Δ. μετά από ένταση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Για «δημιουργία εντυπώσεων» με μία «ιστορική παράταξη να μετατρέπεται σε φοιτητική παράταξη», έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας. Αφορμή για την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. στην υπόθεση Κατρούγκαλου και το αίτημα του αναπληρωτή υπουργού να απαντήσει.

Η αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που περιλαμβάνεται στα μέτρα που εστάλησαν στους δανειστές, αποτέλεσε σημαντικό σημείο της συζήτησης. «Παρείχατε ασυλία στην ολιγαρχία του τόπου. Δεν είπατε τίποτα για την πρόθεσή της κυβέρνησης να φέρει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Συμφωνείτε; Γιατί επί 5 χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν ούτε τα τέλη; Προφανώς γιατί η μόνη σας δύναμη ήταν η στήριξη των μέσων ενημέρωσης», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά με τον τελευταίο να αποδέχεται τελικά την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης.

«Δέστε ποιοι σας στήριξαν προεκλογικά και μετεκλογικά. Ολόκληρο το λόμπι της δραχμής, οι Φωτόπουλοι πάσης της Ελλάδας. Αν είχε κάνει ένας δικός μας αυτά που έκανε ο Κατρούγκαλος θα είχαμε αυτή την ανοχή από τα μέσα ενημέρωσης;», είχε πει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς.

Υπέρ του διαγωνισμού για αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης τάχθηκαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης – γεγονός που επεσήμανε ο Πρωθυπουργός – αλλά και στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν συζητά νέο μνημόνιο» και ότι θα θέσει την ανάγκη ρύθμισης του χρέους στην συμφωνία του Ιουνίου, η οποία και θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. «Εμείς δεν θα αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμοι να υιοθετήσετε πριν τις εκλογές», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε καρτερικά να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας».

«Σας συγχαίρω κ. Τσίπρα, ξαναγυρίσατε στο ρόλο σας της αντιπολίτευσης. Τελείωσε η επερώτησή σας κατά της αντιπολίτευσης», του απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι υπήρξε «φουλ εκπροσώπηση από την Χρυσή Αυγή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάτε συναίνεση και τι φέρατε εδώ; Να την κόψετε την πλάκα επιτέλους. Δεν μας φέρνετε τα μέτρα; Έχετε μέτρα, προτάσεις κοστολογημένες;», ρώτησε ο κ. Σαμαράς ισχυριζόμενος πως «αυτό που υπογράψατε λέγεται μνημόνιο και το ξέρουν και τα μικρά παιδιά».

Τσίπρας: Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό

Τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται πια: «Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα που τα προηγούμενα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία πέντε χρόνια να μας πουν ποια μεταρρύθμιση έκαναν για το καλό της χώρας και ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί ξέχασε την μνημονιακή υποχρέωση για τις άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τον έλεγχο για τη φοροδιαφυγή.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα», η μοναδική χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της «αν και κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή».

Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, είπε ο πρωθυπουργός, λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο.

«Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαμαράς: Δεν θα στηρίξουμε το οτιδήποτε

«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα» διεμήνυσε από την Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας «στο ψευδεπίγραφο δίλημμα» – όπως το χαρακτήρισε – που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας: Εμείς θα σας στηρίξουμε αλλά δεν θα στηρίξουμε το οτιδήποτε.

Συνέχισε λέγοντας πως «βγάλαμε τη χώρα σε πλεονάσματα αλλά δεν θα στηρίξουμε έναν κύκλο θυσιών για να μας γυρίσετε στην ύφεση».

Αφού κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν ενημέρωσε επί της ουσίας την Βουλή για την διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι «χτυπάει την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας».

«Χτυπάτε εμάς που δεν ασκούμε την διακυβέρνηση για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Δεν κυβερνάτε, κι η χώρα βουλιάζει. Επιτέλους κυβερνήστε» είπε, ενώ διερωτήθηκε μήπως συγκάλεσε απόψε την Βουλή για να καταστήσει την αντιπολίτευση «συνυπεύθυνη για μια πιθανότατη ρήξη που οδηγείτε τη χώρα».

Αναρωτήθηκε αν συμφωνούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρόμια και μίλησε για θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης που το κόστος του θα κληθεί να το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ακόμη οκατηγόρησε την κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς στοιχεία και αριθμούς και η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα δώσει στα τεχνικά κλιμάκια.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό προειδοποίησε πως ό,τι δεν μπορεί να καλύψει ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να μας το καλύψουν οι εταίροι με δανεισμό «γιατί στις αγορές δεν μπορούμε να βγούμε».

«Φαντασιώνεστε κ. Τσίπρα ότι θα σας δίνουν λεφτά χωρίς όρους» είπε και κατήγγειλε ότι στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση υπέγραψε συνέχιση του Μνημονίου χωρίς να πάρει τίποτα και τώρα απειλεί με πιστωτικό γεγονός.

Δευτερολογία Σαμαρά

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον ότι ζητά συναίνεση ενώ την ίδια ώρα καθυβρίζει τη ΝΔ.

Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή και να καταθέσει συγκεκριμένα κοστολογημένα μέτρα.

«Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε στη Βουλή την επερώτηση αλλά άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα», ανέφερε.

«Γιατί μας φέρατε εδώ; Τί θέλατε; Ζητάτε συναίνεση καθυβρίζοντας μας; Λέτε είναι υπερήφανη η κυβέρνηση σας και ενώ είναι όλα στο σκοτάδι; Διαπραγματεύεστε και ζητάτε την άποψη μας κατακρίνοντας μας;»

«Να κόψουμε την πλάκα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας φέρνετε μέτρα για να τα κρίνουμε. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες. Έχετε κοστολογημένες μελέτες; Καταθέστε τις».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνιο και τόνισε: «Μνημόνιο υπογράψατε ότι και να λέτε, και αυτό το ξέρουν και τα μικρά παιδιά. Και αγγλικό δίκαιο και δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποδεχτήκατε. Η πρόεδρος της Βουλής να υπενθυμίσω ότι έλεγε είναι εθνική προδοσία αυτό».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κυβέρνηση έκανε στάση πληρωμών, ενώ μίλησε για απίστευτες αερολογίες που λέει ο πρωθυπουργός.

«Εσείς ο πρωθυπουργός της αλήθειας και του φωτός για ΕΝΦΙΑ τίποτα δεν είπατε. Όλη η Ευρώπη στους οικονομικούς δείκτες πάει προς τα πάνω μόνο η Ελλάδα πάει προς τα κάτω» ανέφερε και πρόσθεσε: «Προσέξτε μην οδηγήσετε τα πράγματα και ζητήσουν από εσάς όσα δεν κάναμε εμείς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, έκανε ακόμα λόγο για «μιντιάρχες» και λόμπι της δραχμής που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Δείτε πόσο σας στήριξαν. Δείτε αν εμείς κάναμε αυτό που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος τι θα γινόταν. Και έχετε το θράσος να μιλάτε; Δείτε τη προστασία είχε. Αυτό είναι το λαμπρό αριστερό ήθος; Δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε για ήθος».

Μιχαλολιάκος: Η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι Μνημόνιο

Να καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό την ψήφισε ο ελληνικός λαός και εκτιμώντας πως «μόνο τότε θα παύσει το καθεστώς της δουλείας των τόκων και θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού, στη συζήτηση-ενημέρωση της Βουλής για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ότι η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία, είπε πως η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι Μνημόνιο, πως όσο υπάρχει αυτή, με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχία με το αγγλικό δίκαιο, τότε έχουμε Μνημόνιο.

Ζήτησε, επίσης, να δείξει προσοχή η κυβέρνηση στο ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίων στην Ελλάδα με φορολόγηση 15% χωρίς πόθεν έσχες, διότι αυτό -όπως εκτίμησε- θα συνιστά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, «κι αυτό δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου».

Σχετικά με τους ελέγχους σε λίστες και εμβάσματα του εξωτερικού, ζήτησε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, διότι -ανέφερε- με τους μέχρι τώρα ρυθμούς -με τους οποίους ελέγχθηκαν 30 από τα 2.026 της λίστας Λαγκάρντ- ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε 200 χρόνια.

Ισχυρίστηκε δε πως τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα όσα έχει πει η ΧΑ, αλλά χαρακτηρίστηκε «εγκληματική οργάνωση», σημειώνοντας πως αποσπάσματα από αγορεύσεις βουλευτών της ΧΑ έχουν μπει στη δικογραφία για το κόμμα του κάτι που –ισχυρίστηκε- συνιστά «λογοκρισία».

Δευτερολογία

Ο Ν. Μιχαλολιάκος σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ ότι το κόμμα του στήριξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Χρυσή Αυγή ήταν εκείνη που την περίοδο Μπαλτάκου ψήφισε νομοσχέδιο για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη που ήθελε να περάσει η ΝΔ αλλά δεν συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ. Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πέρασε το νομοσχέδιο. Μας το είχαν ζητήσει αυτό. Κρίναμε ότι ήταν εθνικώς πρέπον και το είχαμε ψηφίσει. Αντίθετα, δεν ψηφίσαμε ποτέ κανένα νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κάτω από διαδικασίες αυτής της μορφής».
«Δεν εξέφρασα καμία υποστήριξη. Εξέφρασα την άποψη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία για να καταγγείλει, να καταργήσει το Μνημόνιο, να επανέλθει η εθνική κυριαρχία στη χώρα να σταματήσει αυτή η δουλική δανειακή σύμβαση με το αγγλικό δίκαιο και επιφυλάσσομαι για το όχι μακρινό μέλλον σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού», είπε.

Θεοδωράκης: Μαζί σε μάχες χωρίς ιδεοληψίες

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή.

Το λόμπι της δραχμής έχει θιασώτες ανάμεσα σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε γενναίες αλλαγές αντί για μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ και μια εθνική τραγωδία.

«Θα είμαστε μαζί σας για να δώσουμε από κοινού μάχες σε ορισμένα θέματα, όπως η μεγάλη υπόθεση του χρέους που χρειάζεται αναδιάρθρωση», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα του θα συγκρουστεί με τις ιδεοληψίες ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την προτροπή του πρωθυπουργού να απαντήσουν τα κόμματα αν συμφωνούν με τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση ή την ρύθμιση για τις 100 δόσεις, είπε ότι το Ποτάμι τα ψήφισε αλλά ζήτησε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην αισθάνονται επαίτες όσοι βρίσκονται κάτω από όριο της φτώχειας.

Σχολίασε επίσης ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν δείχνει την ίδια βιασύνη που δείχνει για την ΕΡΤ και για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητές ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι άρχοντες.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη. «Είπατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης όταν ήσασταν στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ, “πάμε μαζί”. Πολύ πρόσφατα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πρέπει να πάμε κόντρα στη γερμανική Ευρώπη. Αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους, τους Ιταλούς.

«Προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους ή όχι, προκαλώντας την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ιδιωτικοποιήσεις. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους κινέζους ναι ή όχι;

Ι. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: είχα μια συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία. Εκεί μιλήσαμε για ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του δημοσίου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: καταλάβαμε ότι ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη- Δρίτσα έληξε 0-1; Πρέπει να δώσετε μια καθαρή απάντηση, την απαιτούν οι κινέζοι. Όχι ως μεγάλη δύναμη αλλά ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αεροδρομίων καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ισχύει το χαρτί που κυκλοφορεί και αν θα δώσουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς.

«Πείτε μας. Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα δοθούν τα αεροδρόμια; Εμείς είπαμε ότι οι συμφωνία από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί πρέπει να τηρηθεί. Εκτός και η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς», είπε.

Αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο. «Είναι υλικό θέμα ή είναι ηθικό ζήτημα που είπατε στη Γερμανία; Για εμάς το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση, είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Διαφωνήσαμε με το φοβερό που άφησαν κάποιοι να πλανάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αν δεν μας δώσουν τα λεφτά θα αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωράκης επικαλέστηκε στοιχεία του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι μέσα στο εξάμηνο του 2015 αναμένονται 8.500 λουκέτα και ζήτησε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση των επενδύσεων. Κάλεσε επίσης τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει αν ισχύει ότι «πουλήσαμε τα πετρέλαια στους Αμερικανούς με 70-30» και ζήτησε έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Νικολούδη, των εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Είπε ακόμη ότι οι Γερμανοί πρέπει επιτέλους να δώσουν απαντήσεις για τη Siemens και προέτρεψε όσους υπουργούς ή βουλευτές έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να τα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.

Δευτερολογία

Να μην συγκρίνεται με το παρελθόν και να μιλήσει για το μέλλον και «την δική του ταμπακιέρα», κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού κατά τη δευτερολογία του.

Αφού είπε πως ο ελληνικός λαός αποφάσισε πως το παλιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και έδωσε εντολή να αλλάξουμε κατεύθυνση απευθύνθηκε προς τον κ. Τσίπρα ζήτησε να δώσει εκείνος πια τις απαντήσεις.
Χαρακτήρισε την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και μετά την αποχώρηση της ΝΔ από την αίθουσα, αφού είπε πως δεν μπορεί να έρχονται στη Βουλή να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να διαλύεται η συζήτηση μετά από μια υπερβολή της κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό να «κάνει κάτι γι αυτό».

«Δεν είναι δυνατόν να βαθμολογεί τους ομιλητές. Ακόμη κι αν μερικές παρατηρήσεις της έχουν σχέση με την πραγματικότητα, να γίνει κατανοητό πως είναι Πρόεδρος της Βουλής» είπε προσθέτοντας:

«‘Η θα τηρήσουμε τη λογική και τον Κανονισμό ή θα πάμε σε μια εντελώς προσωπική προεδρία της κ. Κωνσταντοπούλου».

Κουτσούμπας: Φέρτε στη Βουλή την κατάργηση των μνημονίων

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισήμανε δε πως εδώ και πάνω από 40 μέρες δεν έχει γίνει η απαραίτητη σύγκληση της Βουλής, όχι απλά για μια τυπική- φαστ τρακ- ενημέρωση, όπως είπε, αλλά για ουσιαστική συμμετοχή και τοποθέτηση όλων των κομμάτων και των βουλευτών για το αν «μας βρίσκει σύμφωνους» αυτή η νέα συμφωνία – δέσμευση που υπέγραψε η κυβέρνηση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, «για να πάει και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας πως η κυβέρνηση αποφεύγει μια τέτοια συζήτηση, διότι το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να σηκώσει το χέρι και να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την παράταση της συμφωνίας-μνημονίου λέγοντας «ναι σε όλα».

Ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή συνταγή, από τη μια καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και προσδοκιών και από την άλλη την αξιοποίηση του εμπορίου φόβου, ανασφάλειας, τρομοκρατίας.

Όπως πρόσθεσε, ήδη πήραμε μια γεύση με τα κουτσουρεμένα μέτρα της απόλυτης εξαθλίωσης, το δήθεν ανθρωπιστικό νομοσχέδιο που έγινε νόμος, για να θωρακίσει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, «αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία τα σαμποτάρει» κι αντί να τα φέρει στη Βουλή, ασχολούνται όλοι τους στην κυβέρνηση να δίνουν σε καθημερινή βάση συνεντεύξεις, «όχι μόνο για να παραμυθιάζουν τον κόσμο, αλλά και για να επιτίθενται στο ΚΚΕ, επειδή λέει δεν στηρίζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις τους και τα νέα μνημόνια, τις νέες συμφωνίες που διαπραγματεύονται»

Νικολόπουλος: Η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματεύεται

Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος που μίλησε επειδή απουσιάζει στο εξωτερικό ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος. Ο κ. Νικολόπουλος επέκρινε για τη ρητορική τους τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Ακούσαμε τον κ. Σαμαρά να λέει ότι χρωστάμε πολλά σε εκείνους που είναι το όνομά τους στη λίστα Λαγκάρντ. Είπε ‘μακάρι να είχαμε και άλλους Παπασταύρου’. Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Ο κ. Παπασταύρου, όταν βγήκε η λίστα Λαγκάρντ, με εντολή Σαμαρά, πήγε στις Ελβετικές τράπεζες συνοδεύοντας τον κ. Μαυραγάνη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Τι κρίμα ο κ. Σαμαράς να μην έχει καταλάβει ακόμη ότι όσο επιμένει σε αυτή τη μονότονη ρητορική ότι δεν τον ακούει κανένας. Είπε τα ίδια για τα οποία τον αξιολόγησε ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος. Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο, ο κ. Νικολόπουλος τον χαρακτήρισε «συμπρωθυπουργό» που σήμερα μίλησε «για τα άγια των αγίων».

«Ακούσαμε και για άγια των αγίων. Κύριε Τσίπρα γι΄ αυτό πήρε ο κ. Βενιζέλος στο σπίτι του τα αρχεία από το υπουργείο. Διότι ήταν τα άγια των αγίων!», είπε και πρόσθεσε ότι ακόμη και η κ. Μέρκελ γελάει με το success story της Κυβέρνησης Σαμαρά.

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, ακόμη και εκείνους που φοβούνται ή έχουν αλισβερίσια», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε:

«Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί πράγματι διαπραγματεύεται. Ασφαλώς και υπάρχουν υποχωρήσεις αλλά όχι υποχωρήσεις για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε περνώντας από τις Συμπληγάδες, εμείς θα βάζουμε τις κόκκινες γραμμές».

Βενιζέλος: Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον

«Σας στηρίζουμε αφού επιτέλους συνειδητοποιήσετε πως υπάρχει μία εθνική στρατηγική, εφόσον αναλάβετε την ευθύνη σας χωρίς παιχνίδια, χωρίς αυταρέσκειες κι αλαζονεία χωρίς επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και παλινωδίες χωρίς γραμμή τυφλής πρόσκρουσης ή διολίσθησης» ξεκαθάρισε προς την κυβερνητική πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ερήμην του λαού την παράταση, δεν την έφερε ποτέ στη Βουλή, τώρα θέτει εκβιαστικά διλήμματα, δεν διαπραγματεύεται ενώ ζητεί χειροκρότημα χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα και τον λαό για το τι διαπραγματεύεται και τι συμφωνία έκλεισε.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταγγέλλει τους εταίρους γιατί δεν τηρούν το Μνημόνιο και δεν μας δίνουν τις δόσεις, ότι δεν τηρούν το Μνημόνιο που η ίδια η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει.

«Το θέατρο της παράλογης θρασυδειλίας» σχολίασε και απευθυνόμενος πως τα έδρανα της κυβέρνησης είπε: «τώρα ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε», θέτοντας το ερώτημα: «Για να καταστρέψετε τη χώρα ή για να την κάνετε «γυριστή» χωρίς πολιτικό κόστος;».

«Τέτοια βοήθεια μην περιμένετε» ξεκαθάρισε τονίζοντας πως «εμείς στηρίζουμε την εθνική στρατηγική, την εθνική συναίνεση, την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ακόμη για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή πως ο πρωθυπουργός όχι μόνον δεν έκανε ανακοινώσεις, δεν είπε ποια είναι τα δεδομένα, αλλά ζήτησε και τα ρέστα από την Αντιπολίτευση για τα δημαγωγικά του ψέματα και την αντιμνημονιακή του ανευθυνότητα.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Βενιζέλος η Ελλάδα είναι μία κι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκφράζει την χώρα συνολικά «κι όχι μόνο την ετερόκλητη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» επισημαίνοντας πως ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες μιλούσαν για δοσίλογους εκείνοι σήμερα στηρίζουν έχοντας ψηφίσει ήδη τις ρυθμίσεις για τα προνοιακά και τις 100 δόσεις.

«Το δικό μας μέλημα ήταν και είναι πάντα η πατρίδα και το πληρώσαμε ακριβά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό είναι το ιστορικό καθήκον» και επισήμανε πως ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι πολίτες «τι περάσαμε ως έθνος, ότι γλυτώσαμε την απόλυτη καταστροφή και την ασύντακτη χρεοκοπία και τι κατακτήσαμε χάρη στη δική τους προσπάθεια».

«Αυτό το εθνικό κεκτημένο οφείλετε να το σεβαστείτε. Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον» κάλεσε την κυβέρνηση.

Δευτερολογία

‘Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι «παραπλανά τους βουλευτές όταν λέει πως δεν χρειάζεται να έρθει η συμφωνία στη Βουλή».

Παράλληλα χαρακτήρισε εικονική την επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση και υποστήριξε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται μόνο για εσωκομματικούς λόγους:

«Πως ζητάς συναίνεση από την αντιπολίτευση όταν της επιτίθεσαι και την απαξιώνεις;» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Γιατί ήρθαμε εδώ σήμερα; Για λόγους εσωκομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Πέτυχε; Ναι. Εύκολο. Η συσπείρωση όμως σε ποια βάση γίνεται; Είναι συσπείρωση για ρήξη ή για συμφωνία; Μεταστροφής ή διολίσθηση;»

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στις αναφορές του πρωθυπουργού περί έντιμου συμβιβασμού, υποστήριξε ότι «αυτός δεν είναι συμβιβασμός αλλά αμηχανία και εγκλωβισμός».

«Έντιμο συμβιβασμό λέει ο κ. Τσίπρας; Τι σημαίνει; Μένουμε στο παλιό μνημόνιο έως τον Ιούλιο και μετά κάνουμε ένα νέο μνημόνιο;»

Ο κ. Βενιζέλος, αναρωτήθηκε στη συνέχεια, αν ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να επανορθώσει σε σχέση με την προεκλογική του επιχειρηματολογία ώστε να πει επιτέλους, όπως είπε, «κάτι για το χρέος ή να αποσαφηνίσει αν η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε καλά που προχώρησε στο κούρεμα του».

Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις, υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ θα χρησιμοποιηθούν ενάντια της χώρας ενώ σημείωσε ότι άδειασε παράλληλα και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αιχμές άφησε για τη στάση της προέδρου της Βουλής κατά την συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για να εκλεγεί κανείς Πρόεδρος της Βουλής αρκούν οι ψήφοι βουλευτών. Για να είναι κανείς χαριτωμένος απαιτείται και κάτι άλλο».

Έντονη ήταν η ενόχληση του όταν η πρόεδρος της Βουλής του υπενθύμισε ότι έληξε ο χρόνος της παρέμβασης του και άρχισε να χτυπά το κουδούνι.

«Πόσο χρόνο θέλετε κ. Βενιζέλε;» ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να της απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

«Να είστε ευπρεπής. Αυτά που κάνετε με το χρόνο είναι παιδαριώδης αντίδραση. Μπορείτε να το αφήσετε, να χτυπά. Δεν με ενοχλεί. Να σέβεστε το ρόλο σας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου και για τη στάση που κράτησε στο θέμα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα και ιδίως για το κατ’ εξοχήν σοβαρό θέμα της διαπραγμάτευσης που να μην την υπονομεύετε με παραβιάσεις του Κανονισμού, με οξύτητα, με πρόκληση έντασης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment