PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Σκουλήκια… κατακτούν το διάστημα!


Έγιναν πλήρωμα του Discovery

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν πως μικροσκοπικά σκουλήκια που βιολογικά μοιάζουν πολύ στους ανθρώπους μπορεί να αποτελούν το κλειδί που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αποικίσει άλλους πλανήτες όπως τον Άρη, παρέχοντας στοιχεία για την επί μακρός διαβίωση στο διάστημα.

Ανάμεσα στα φορτία του διαστημικού λεωφορείου Discovery προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση ήταν και ένα κουτί που περιείχε 4 χιλιάδες σκουλήκια Caenorhabditis elegans.

Το συγκεκριμένο είδος έχει πολλές βιολογικές ομοιότητες με τον άνθρωπο και οι ερευνητές που θα παρακολουθούσαν τη διαβίωσή τους στις διαστημικές συνθήκες ήθελαν να αντλήσουν πληροφορίες που σχετίζονταν με τον στόχο του ανθρώπου να ζήσει κάποια στιγμή και μακριά από τη Γη.

Άλλωστε πολλοί ειδικοί προεξέχοντος του Στίβεν Χόκιγκ πιστεύουν ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται από τον εποικισμό του Διαστήματος αφού διάφοροι παράγοντες μπορούν τους επόμενους αιώνες να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ μελέτησαν την πορεία της ζωής των σκουληκιών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη των C.elegans από την στιγμή που βρίσκονταν στο αυγό τους μέχρι και την ενηλικίωσή τους δεν παρουσίαζε διαφορές από την ανάπτυξη στις γήινες συνθήκες. Το ίδιο φυσιολογική ήταν και η διαδικασία αναπαραγωγής τους που δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 12 γενιές C.elegans και τα ευρήματα είναι σημαντικά αφού οι ειδικοί μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις της μακροχρόνιας παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα.

«Αν και ακούγεται παράξενο πολλές βιολογικές αλλαγές που συντελούνται στον άνθρωπο κατά την παραμονή του στο διάστημα συντελούνται και στα C.elegans. Διαπιστώσαμε μέσα από την έρευνά μας ότι τα C.elegans μπορούν να αναπτυχθούν ομαλά και να αναπαραχθούν επίσης ομαλά ευρισκόμενα σε διαστημικές συνθήκες για χρονικό διάστημα ανάλογο με εκείνο που θα χρειαστεί ένα σκάφος με ανθρώπους για να ταξιδέψει από τη Γη σε κάποιον άλλο πλανήτη» αναφέρει ο Ναθάνιελ Σβέζικ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Interface, έντυπο της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Google: Μάθε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί σου

Peristeri News

Πώς η οθόνη μας γυρνάει τούμπα

Peristeri News

Η Google καταργεί τα cookies

Peristeri News

Leave a Comment