PeristeriNews.gr
Οικονομία

Νέα αύξηση κατέγραψαν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ


Νέα αύξηση κατέγραψαν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ κατά το β’ τρίμηνο του 2023, ενώ ανησυχητική είναι η διαπίστωση πως το 64% των οφειλών είναι ηλικίας άνω των 10 ετών και άρα δύσκολο να εισπραχθούν.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) για το β’ τρίμηνο του έτους, στην οποία καταγράφονται και τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις κ.λπ.) που δρομολογεί εναντίον των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγχρόνως διαπιστώνεται πως η μείωση του χρόνου της παραγραφής από 20 σε 10 χρόνια, έως τώρα, δεν είχε καμία επίδραση στο ύψος των χρεών και προφανώς δεν διαγράφηκαν οφειλές, αφού το χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται κάθε τρίμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος του Ιουνίου 2023 το συνολικό ποσό των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν περιέλθει στο ΚΕΑΟ, ανήλθαν σε 46,55 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 618,18 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 214,24 εκατ. ευρώ στις κύριες οφειλές και κατά 403,93 εκατ. ευρώ στα πρόσθετα τέλη.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2022 (43,43) τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία παρουσιάζουν αύξηση ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή κατά 7,2%. Σε συνδυασμό και με τη διαρκή αύξηση των χρεών προς την εφορία η κατάσταση στην πραγματική οικονομία διαγράφεται δύσκολη και γι’ αυτό άλλωστε οι επιχειρηματικοί φορείς ζητούν νέες βελτιωμένες ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Παλαιά χρέη

Αξιοσημείωτο είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των χρεών προς το ΚΕΑΟ είναι ηλικίας 10 ετών και άνω, όπως αποκαλύπτει η έκθεση. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά χρέη των 46,55 δισ. ευρώ, το ποσό των 29,81 δισ. ευρώ ή το 64% αποτελούν οφειλές ασφαλισμένων που δημιουργήθηκαν από το 2013 και σε προηγούμενα έτη.

Το υπόλοιπο ποσό των 16,74 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε από το 2014 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 1.753.769 οφειλέτες (ή το 76,29% των οφειλετών) να έχουν χρέος έως
15.000 ευρώ ο καθένας.

Το 89,21% των οφειλετών (2.050.641 οφειλέτες) χρωστούν έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 93.991 οφειλέτες έχουν οφειλή από 50.000 έως 100.000 ευρώ (και χρωστάνε το 14,19% του τρέχοντος υπολοίπου). Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες, με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για 2.578 οφειλέτες που χρωστάνε 11,03 δισ. ευρώ ή το 23,7% του συνόλου των χρεών.

Ακόμη, το 79,8% των χρεών ή 37,2 δισ. ευρώ έχει δημιουργηθεί από 984.004 οφειλέτες, οι οποίοι ξεκίνησαν να «παράγουν» χρέη από το 2013 και παλαιότερα. Η παλαιότητα του χρέους φρενάρει την αποτελεσματικότητα των αναγκαστικών μέτρων, καθώς όσο πιο παλαιά είναι η οφειλή τόσο δυσκολότερη είναι η είσπραξή της. Το ΚΕΑΟ αναλύει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα δεδομένα ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών.

Μεθόδευση

Όπως σημειώνει το ΚΕΑΟ, κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα.

Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης, με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης. Άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα. «Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημιά των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους» σημειώνει το ΚΕΑΟ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment