PeristeriNews.gr
Υγεία

Η εικόνα που έχουν για το σώμα τους οι γυναίκες


Είναι γεγονός ότι, ιδιαίτερα η γυναίκα, δέχεται συνεχώς μηνύματα για το πώς πρέπει να είναι η εξωτερική της εμφάνιση και για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καλείται να έχει προκειμένου να συμβαδίζει με το «ιδανικό» πρότυπο ομορφιάς.

Στις ημέρες μας ο άνδρας και η γυναίκα «βομβαρδίζονται» καθημερινά από πολλές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τα πρότυπα ομορφιάς και τη σεξουαλικότητα. Είναι γεγονός ότι, ιδιαίτερα η γυναίκα, δέχεται συνεχώς μηνύματα για το πώς πρέπει να είναι η εξωτερική της εμφάνιση και για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καλείται να έχει προκειμένου να συμβαδίζει με το «ιδανικό» πρότυπο ομορφιάς. Καθημερινά, με το πάτημα ενός κουμπιού παρατηρεί κάνεις στην τηλεόραση, στα σήριαλ, στις εκπομπές, στις διαφημίσεις να προβάλλεται η εικόνα μια καλογυμνασμένης, ψηλής γυναίκας, με λεπτό σώμα και τέλειες αναλογίες, ξανθιά, καλοχτενισμένη και βαμμένη, που η εμφάνισή της αγγίζει σχεδόν την τελειότητα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η γυναίκα προσπαθεί να αφομοιωθεί και τελικά να ταυτιστεί με το παραπάνω πρότυπο. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει σε μία διαρκή αγωνία, σε ένα μόνιμο άγχος για να βελτιώσει και να τελειοποιήσει την εικόνα της, έτσι ώστε και η ίδια να νιώθει περισσότερο θηλυκή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και να αισθάνεται ότι είναι περισσότερο ποθητή στο ανδρικό φύλο.

Το δυσάρεστο όμως είναι ότι μέσα σε όλη την αναζήτηση της τελειότητας καταλήγει στο να χάνει τον εαυτό της. Προσπαθώντας να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι οδηγείται σε συμπεριφορές άγχους. Το άγχος, τόσο της εικόνας όσο και της απόδοσης, σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου που το βιώνει. Το πώς αντιλαμβάνεται και αποδέχεται κανείς το σώμα του και τον εαυτό του εν γένει, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου και τη διάθεση του για σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αποφεύγει κανείς το σεξ για να μην έρθει στη δύσκολη θέση να εκθέσει το σώμα του και άρα να μην εκτεθεί ο ίδιος. Η αρνητική εικόνα σώματος, όπως, όταν για παράδειγμα κάποια γυναίκα αισθάνεται ότι έχει πάρει κάποια κιλά παραπάνω, κάνει το άτομο να αισθάνεται δυσφορία και να νιώθει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ερωτικά τον σύντροφό του, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, ακόμα και όταν εμπλέκεται σεξουαλικά είναι πιθανό να μην αφήνεται να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή, καθώς έχει το άγχος για το πώς φαίνεται στα μάτια του συντρόφου της, θεωρώντας πως δε θα είναι αρκετά επιθυμητή. Η έλλειψη επιθυμίας, διέγερσης και οργασμού είναι οι πιο συνήθεις διαταραχές που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα με τους παραπάνω προβληματισμούς και με την υπερβολική και ακραίου τύπου ενασχόληση με την εικόνα της.

Αυτό που είναι ωφέλιμο για τη γυναίκα είναι να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει να έχει αποδεχτεί την εμφάνισή της, με οποιαδήποτε μικρά ελαττώματα μπορεί να έχει, για παράδειγμα κάποια παραπάνω κιλά ή κυτταρίτιδα. Υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν κάποια πλαστική επέμβαση. Αυτό δεν είναι πρόβλημα αρκεί να το έχουν αποφασίσει συνειδητά και όχι παρορμητικά, επηρεασμένες από τα δεδομένα της εποχή μας.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε και πόσο βοηθάει η αντίδραση του άνδρα προς τη γυναίκα σχετικά με την επιβεβαίωση που παίρνει για την εξωτερική της εμφάνιση. Ο άνδρας οφείλει να είναι υποστηρικτικός απέναντι στη γυναίκα καθώς πολλές φορές μια κουβέντα, ένα θετικό σχόλιο, ένα κομπλιμέντο του μπορεί να διαλύσει τις ανασφάλειες που εκείνη έχει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η γυναίκα θέλει να είναι όμορφη και ελκυστική για το σύντροφό της!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment