PeristeriNews.gr
Οικονομία

Δύσκολος ο Μάρτης με την άφιξη της τρόικας


Καυτό προβλέπεται το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου όταν και αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για το α’ τρίμηνο του 2012.

Καυτό προβλέπεται το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου όταν και αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για το α’ τρίμηνο του 2012.

Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάζεται «μαύρη» τρύπα 305 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων εισπράξεων του Φ.Π.Α. (15%) που οφείλεται κυρίως στην κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Ιανουαρίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 4,050 δισ. ευρώ από 4,357 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα. Σε σχέση με τις εισπράξεις του περσινού Ιανουαρίου, μάλιστα, η μείωση των εσόδων αγγίζει το 16%.

Ανάλογα με το πόρισμα που θα βγάλει η Τρόικα, θα κριθεί και το κατά πόσο θα δοθεί το «ok» για τη δόση των 6 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου (4,2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 1,8 δισ. ευρώ από το Δ.Ν.Τ.). Οι επικεφαλής των κλιμακίων, Πόουλ Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (Ε.Κ.Τ.) θα εκτιμήσουν τα στοιχεία, θα μετρήσουν τα «κουκιά» και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν υπάρχει απόκλιση, τότε θα ζητησούν νέα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τελευταίοι αναμένονται στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου. Ο Μάρτιος λοιπόν προβλέπεται «καυτός», καθώς η πρόταση για νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις ετοιμάζεται να πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, εφόσον πάντα υπάρχει απόκλιση των εσόδων. Το ζητούμενο βέβαια παραμένει τι θα γίνει όταν αυτές οι περικοπές θα έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, που δεν θα μπορούν πλέον να οδηγήσουν σε έσοδα, καθώς ο αντίκτυπός τους στην αγορά θα είναι τόσο μεγάλος, που η ύφεση θα καταργήσει μια και καλή τις «αλχημείες» του υπουργείου Οικονομικών.

Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει ήδη ανοιχτό το θέμα της αντιμετώπισης του γνωστού δημοσιονομικού κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016. Η Τρόικα αναμένεται να ζητήσει εκ νέου απολύσεις τουλάχιστον 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και φυσικά επίσπευση στις αποκρατικοποιήσεις για την εισροή «ζεστού χρήματος» στα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Οι ημερομηνίες καταβολής στις συντάξεις Ιουνίου 2024

Peristeri News

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Leave a Comment