PeristeriNews.gr
Οικονομία

ΔΝΤ: Η προληπτική στήριξη μπορεί να λάβει πολλές μορφές


Πολλές μορφές θα μπορούσε να λάβει η προληπτική στήριξη εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα θα αποφασίσει».

Πολλές μορφές θα μπορούσε να λάβει η προληπτική στήριξη εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα θα αποφασίσει», ενώ αναφορικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο ίδιος σχολίασε ότι εξακολουθεί να υστερεί η πρόοδος στη φορολογική διοίκηση.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη στη Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε ότι η αποστολή του ΔΝΤ και κατά προέκταση της τρόικας αναμένει από τις (ελληνικές) αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Μάλιστα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονταν εκεί στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε «θέματα-κλειδιά».

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη που είχε παρουσιάσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, γύρω από το θέμα της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει», σημειώνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα και την «πρόσβασή της στις αγορές».

Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον η κ. Λαγκάρντ με Έλληνες αξιωματούχους και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σχολίασε ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου «επαίνεσε τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», προσθέτοντας ότι «τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Πάντως, ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα για «πρόωρη διακοπή» του προγράμματος με το ΔΝΤ καθώς όπως είπε αποτελεί περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων, ενώ για το ρόλο του Ταμείου σε «μετά – μνημονιακή εποχή» επανέλαβε ότι επαφίεται στις ελληνικές Αρχές τι θα αποφασίσουν.

Στα επιμέρους ζητήματα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Σχετικά με τη φορολογική διοίκηση υποστήριξε ότι «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί» και ότι (πρέπει) «ο καθένας να πληρώνει το φορολογικό μερίδιο που του αντιστοιχεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο και για το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η αποστολή της τρόικας δεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί η αποστολή του ΔΝΤ και των άλλων δυο εταίρων (ΕΕ και ΕΚΤ) στο νησί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment