PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

ΑΠΕ: Σκέψεις για ειδικό φόρο στη μεταβίβαση αδειών


Σοβαρά εξετάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στη μεταβίβαση αδειών ΑΠΕ, κάτι που πρότεινε πρόσφατα η ΡΑΕ, για τη μείωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ.

Σοβαρά εξετάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στη μεταβίβαση αδειών ΑΠΕ, κάτι που πρότεινε πρόσφατα η PAE, για τη μείωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ.

Άλλος ένας λόγος που το θέμα έχει είναι υπό συζήτηση είναι πως γύρω από τις αγοραπωλησίες αδειών γίνεται τεράστια διακίνηση κεφαλαίων, όμως οι χρηματοοικονομικές αυτές ροές δεν δηλώνονται πουθενά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το θέμα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς είναι χιλιάδες πλέον οι κάτοχοι «συμβολαίων» με το ΔΕΣΜΗΕ για την πώληση φωτοβολταϊκού ρεύματος σε εγγυημένες τιμές, οι οποίοι φοβούνται ότι δεν θα πραγματοποιήσουν την επένδυσή τους, λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχουν περίπου 1500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, που έχουν σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταφέρει να τα υλοποιήσουν.

Δεδομένου λοιπόν ότι για πολλούς πλησιάζει το 18μηνο (η προθεσμία για την υλοποίηση της επένδυσης μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ), οι κάτοχοι των συμβολαίων προτιμούν να πουλήσουν τις «άδειες» σε εταιρείες ή ιδιώτες.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή της αγοραπωλησίας είναι η δυναμικότητα της «άδειας», η θέση του οικοπέδου και κυρίως η τιμή που έχει «κλειδώσει» η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Αυτό που εξετάζει το ΥΠΕΚΑ είναι να ορίσει ένα πάγιο τέλος (υψηλό, ίσως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ) για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ.

Για τους αγρότες που έχουν πάρει όρους σύνδεσης ή έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς θα συνεχίζει να απαγορεύεται κάθε μεταβίβαση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment