PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αναταραχές φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο


Τα πάνω κάτω σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς επίσης και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση.

Τα πάνω κάτω σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς επίσης και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής υπήρξε ένταση μεταξύ των υπουργών, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να δείξει με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του προς τους παριστάμενους.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου άσκησαν έντονη κριτική στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο λέγοντας πως λείπει από τη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους, με αφορμή την επικείμενη σύνοδο κορυφής, πως «η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, όμως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετείχαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης αποφάσισε να προτείνει στον πρόεδρο της Βουλής να καταργηθεί η δεύτερη ανάγνωση των νομοσχεδίων, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του νομοθετικού έργου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Τη νομοθέτηση μιας νέας μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012, αρχομένης από 1ης Ιανουαρίου. Πλαφόν στις κύριες συντάξεις (ακόμη και των ήδη συνταξιούχων) του Δημοσίου μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, που θέτουν τα 2.700 ευρώ μικτά ως το ανώτατο όριο αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων. Αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη και περικοπή του ανώτατου ύψους τους.

Μείωση του αριθμού των υφιστάμενων ταμείων, εξάλειψη των ανισορροπιών σε ταμεία με ελλείμματα, θέσπιση ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών. Μείωση των εφάπαξ όταν ξεπερνούν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Νέοι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου των συνταξιούχων. Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση και επίδοση επιστολών σε εργαζομένους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία.

Ακόμη, «λουκέτα» και συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ, νέα λίστα φαρμάκων και αλλαγές στο σύστημα Υγείας με στόχο τη μείωση κατά 25% της δαπάνης αγοράς ιατρικών ειδών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment