PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τριάντα νεκροί σε μάχες Αζέρων και Αρμένιων στρατιωτών


Πρωτοφανούς έντασης μάχες μεταξύ στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας βρίσκονται σε εξέλιξη στην αμφιλεγόμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 30.

Από το στρατόπεδο της Αρμενίας ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες και τραυματίστηκαν ακόμη 35. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για 12 νεκρούς Αζέρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι αζερικές δυνάμεις έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες, ανακαταλαμβάνοντας «δύο στρατηγικής σημασίας λόφους και ένα χωριό».

Νωρίτερα, τα υπουργεία Άμυνας τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας αντάλλαξαν εκατέρωθεν κατηγορίες για την κλιμάκωση της έντασης, με τους Αζέρους να κάνουν λόγο για 127 πυρά Αρμένιων στρατιωτών μόνον τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Αρμενία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι Αζέροι στρατιώτες επιτέθηκαν τη νύχτα χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη. Οι φιλοαρμένιοι αποσχιστές της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Καραμπάχ ισχυρίζονται εξάλλου ότι κατέρριψαν αζερικό στρατιωτικό ελικόπτερο, με το Αζερμπαϊτζάν ωστόσο, να το διαψεύδει.

Σημειώνεται ότι οι δύο δημοκρατίες, οι οποίες αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, συγκρούονται από το 1988 για τον αρμενικό θύλακα εντός του αζερικού εδάφους.

Έκκληση από Ε.Ε. και Ρωσία

«Καλώ τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός. Οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της Ε.Ε. για τα θύματα.

Παράλληλα, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ομάδα Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ζήτησε την άμεση παύση κάθε εχθροπραξίας. Η Ρωσία σε γενικές γραμμές, στηρίζει τις θέσεις της ορθόδοξης χριστιανικής Αρμενίας έναντι του σιιτικού μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment