PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Δεν θα υποκύψει σε κυρώσεις των ΗΠΑ


Αποφασισμένη για ολομέτωπη επίθεση κατά πάντων εμφανίζεται η Άγκυρα. Μετά τη νέα πρόκληση στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου πέρασε το γεωτρύπανο «Πορθητής» και τις αντιδράσεις που αυτή πυροδότησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγει να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και με την Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει ποτέ σε κυρώσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία της να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, υποστήριξε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν είναι λογικές και πως η σχεδιαζόμενη για τον Ιούλιο παράδοση των S-400 παραμένει ως έχει. «Όταν η Τουρκία υπογράφει μια συμφωνία, η Τουρκία τηρεί την υπόσχεσή της. Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία και έγιναν ορισμένες πληρωμές» ξεκαθάρισε, χαρακτηρίζοντας αβάσιμα τα αμερικανικά επιχειρήματα.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως τα συστήματα δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη της F-35 της Lockheed Martin. Έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ αν η Άγκυρα προχωρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει επίσης να πουλήσουν στην Τουρκία αμυντικά συστήματα Πάτριοτ της Raytheon Co, προσφορά την οποία ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί η Άγκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu πως οι αποφάσεις για την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού ανήκουν στις χώρες.

«Το θέμα της απόκτησης στρατιωτικού υλικού είναι μια εθνική απόφαση για τις χώρες, αλλά η ικανότητα των συμμαχικών στρατών να εργάζονται από κοινού είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το ΝΑΤΟ προκειμένου να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στο ίδιο πρακτορείο διεμήνυε πως η χώρα θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Κύπρο και το Αιγαίο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του τόνισε πως οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσογείο είναι απολύτως νόμιμες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Leave a Comment