PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο του Costa Concordia


Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν σήμερα το πρωί και ένα έκτο πτώμα από το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia το οποίο ναυάγησε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο ιταλικό νησί Τζίλιο.

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν σήμερα το πρωί και ένα έκτο πτώμα από το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia το οποίο ναυάγησε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο ιταλικό νησί Τζίλιο. Σύμφωνα με το σωσίβιο που φορούσε πρόκειται για επιβάτη. Το πτώμα του βρέθηκε στο δεύτερο κατάστρωμα, στο τμήμα του πλοίου που δεν έχει βυθιστεί.

Τα στοιχεία του δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Οι αγνοούμενοι είναι δεκαπέντε, ανάμεσά τους τέσσερις Ιταλοί: ένας 36χρονος άντρας και η πεντάχρονη κόρη του και δυο γυναίκες από τη Σικελία.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι δύο ζευγάρια Γάλλων και δύο Αμερικανοί. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι από τους 120 αμερικανούς επιβάτες, οι 118 έχουν βρεθεί.

Η ναυτιλιακή εταιρία η οποία διαχειρίζεται το κρουαζιερόπλοιο κατηγόρησε χθες τον πλοίαρχο ότι διέπραξε «λάθη», τόσο στην πλοήγηση του πλοίου, όσο και στην διαχείριση της κρίσης.

Κατά του κυβερνήτη Φραντσέσκο Σκετίνο εκκρεμούν «σοβαρές κατηγορίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Costa Crociere. Ο πλοίαρχος κατηγορείται για ανθρωποκτονίες και εγκατάλειψη του πλοίου και βρίσκεται υπό κράτηση στο Γκροσέτο.

«Έκανε λάθος εκτιμήσεις οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις και δεν διαχειρίστηκε την κρίση ακολουθώντας τις διαδικασίες της Costa Crociere, οι οποίες συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανόνες».

«Η πορεία που ακολούθησε το πλοίο δεν ήταν η σωστή”, τόνισε ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραντσέσκο Βερούζιο, ο οποίος έχει αναλάβει τις έρευνες. «Πλησίασε τόσο πολύ το νησί Τζίλιο, χτύπησε στα βράχια, άνοιξε μια ρωγμή στην αριστερή του πλευρά και τεράστιες ποσότητες νερού άρχισαν να εισρέουν στο πλοίο μέσα σε ελάχιστα λεπτά», τόνισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ανθρώπινο λάθος με τραγικές συνέπειες», επισήμανε ο ιταλός υπουργός Άμυνας Τζιαμπάολο Ντι Πάολα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του μαύρου κουτιού, το πλοίο έπλεε μόλις 150 μέτρα από την ακτή, μια απίστευτα μικρή απόσταση, όπως ορίζουν οι κανόνες ναυσιπλοΐας.

Ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με την ακτοφυλακή είναι ότι ο καπετάνιος βρισκόταν στις ακτές του νησιού Τζίλιο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι επιβάτες παρέμεναν ακόμα στο πλοίο.

Οι διασώστες εκφράζουν φόβους ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες σήμερα δεν θα επιτρέψουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων. Ήδη οι έρευνες ήταν πολύ δύσκολες εξαιτίας της κλίσης 90 μοιρών του πλοίου και του κινδύνου να βυθιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι δύτες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως έπιπλα που έχουν μετακινηθεί, γκρεμισμένα διαχωριστικά και κλειστές πόρτες.

Τη στιγμή του ναυαγίου το πλοίο μετέφερε 4.229 άτομα -3.200 τουρίστες 60 εθνικοτήτων και περίπου χίλια μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Ασιάτες.

Πολλοί από τους επιβάτες περιγράφουν τις «σκηνές της αποκάλυψης» και «τον πανικό» που ακολούθησαν την πρόσκρουση του πλοίου και καταγγέλλουν ότι αρκετά από τα μέλη του πληρώματος δεν μιλούσαν αγγλικά ή ιταλικά και δεν κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους.

Ένας Γάλλος που επέβαινε στο πλοίο ανακοίνωσε πως θα μηνύσει την πλοιοκτήτρια εταιρία. “Επικρατούσε πλήρης αποδιοργάνωση. Πέρασε μιάμιση ώρα πριν σημάνει συναγερμός», δήλωσε ο Ολιβιέ Καρασκό στην γαλλική εφημερίδα Sud Ouest.

Μέσα στον πανικό, δεκάδες επιβάτες έπεσαν στο νερό και χτύπησαν στα βράχια, κάτι που εξηγεί ότι οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα στα χέρια και τα πόδια. Ακόμα πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν μέχρι το νησί Τζίλιο.

Η ζημιά από το ναυάγιο του Costa Concordia υπολογίζεται, μέχρι τώρα, στα 85 ως 95 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η αμερικανική ναυτιλιακή εταιρία Carnival.

Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει μόνο τα διαφυγόντα κέρδη από το ναυάγιο του πλοίου. «Η εταιρία πιστεύει ότι το κόστος της ζημίας θα αυξηθεί , αλλά ακόμα δεν μπορεί να το υπολογίσει», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή της από τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment