PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στη θάλασσα θα καταστραφεί μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας


Τμήμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ιδιαιτέρως χημικές ουσίες που η εξουδετέρωσή τους κρίνεται ότι συνιστά «προτεραιότητα», θα καταστραφεί στη θάλασσα πάνω σε ένα πλοίο που ανήκει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Τμήμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ιδιαιτέρως χημικές ουσίες που η εξουδετέρωσή τους κρίνεται ότι συνιστά «προτεραιότητα», θα καταστραφεί στη θάλασσα πάνω σε ένα πλοίο που ανήκει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν για την καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πάνω σε ένα αμερικανικό πλοίο και αναζητούν ένα κατάλληλο λιμάνι στη Μεσόγειο, όπου μπορεί να γίνει η επεξεργασία αυτή, προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΑΧΟ. «Ο γενικός διευθυντής (του ΟΑΧΟ) δήλωσε ότι επιχειρήσεις εξουδετέρωσης (των χημικών όπλων) θα γίνουν στη θάλασσα, πάνω σε ένα πλοίο των ΗΠΑ, με τη χρήση της τεχνικής της υδρόλυσης» διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Χάγη.

Ο ΟΑΧΟ βρισκόταν υπό πίεση για να βρει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μετά την άρνηση της Αλβανίας να φιλοξενήσει το έργο αυτό. Σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ, συνολικά 35 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον ως τη χθεσινή διορία που είχε δοθεί για τη σύναψη εμπορικών συμβολαίων για την καταστροφή περίπου 800 τόνων ακατέργαστων βιομηχανικών χημικών προϊόντων, η καταστροφή των οποίων μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε εμπορικούς αποτεφρωτήρες.

Όμως, άλλοι περίπου 500 τόνοι χημικών, στους οποίους περιλαμβάνονται νευροπαραλυτικά αέρια, θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι για να εισαχθούν σε μια χώρα ή να υποβληθούν σε επεξεργασία από εταιρείες και θα καταστραφούν στη θάλασσα πάνω στο αμερικανικό πλοίο.

Ο ΟΑΧΟ πρόσθεσε ότι ένα πλοίο υποβάλλεται σε τροποποιήσεις για να μπορέσει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές. «Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συμβάλουν προσφέροντας μια τεχνολογία καταστροφής, πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη και χρηματοδότηση για την εξουδετέρωση χημικών της Συρίας που συνιστούν προτεραιότητα» καταλήγει ο ΟΑΧΟ στην ανακοίνωσή του.

Τα πιο επικίνδυνα συριακά χημικά όπλα αναμένεται να έχουν μεταφερθεί εκτός της Συρίας πριν από την 31η Δεκεμβρίου, βάσει μιας συμφωνίας του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ που συνήφθη στα μέσα Νοεμβρίου.

Τότε το εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού είχε υιοθετήσει έναν οδικό χάρτη για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ως τα μέσα του 2014, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σχέδιο το οποίο αναφέρει με λεπτομέρεια τις πιθανές μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των όπλων αυτών, εκτός της Συρίας, στη στεριά ή στη θάλασσα.

Ωστόσο, παρά την συναίνεση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου εκτός της χώρας, που βρίσκεται σε πόλεμο, καμία χώρα δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα αυτό να γίνει στο έδαφός της.

Η πλειονότητα των λοιπών χημικών όπλων και των πρόδρομων χημικών προϊόντων που αποτελούν μέρος της σύνθεσης τοξικών προϊόντων, με εξαίρεση την ισοπροπανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή αερίου σαρίν, θα έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία ως τις 5 Φεβρουαρίου του 2014, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ.

Την ίδια ώρα, η καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής που έχουν δηλωθεί από τις συριακές αρχές θα γίνει από τις 15 Δεκεμβρίου φέτος ως τις 15 Μαρτίου του 2014, σύμφωνα και πάλι με τον διεθνή οργανισμό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment