PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Προσφυγή πανεπιστήμιων κατά το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ


Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου για τα ΑΕΙ, έκαναν τα πανεπιστήμια της χώρας.

Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου για τα ΑΕΙ, έκαναν τα πανεπιστήμια της χώρας. Η αίτηση ακύρωσης του νόμου κατατέθηκε το πρωί της Δευτέρας από τα 23 ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία τον προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δυο αιτήσεις ακυρότητας. Η πρώτη αφορά στην υπουργική απόφαση που θεσπίζει το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ.

Τα πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι το εκλογικό σύστημα προσβάλει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και καθιστά πρακτικά αδύνατο τον έλεγχο των αποτελεσμάτων από την εφορευτική επιτροπή, αφού η εξαγωγή τους μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση ειδικού λογισμικού. Έτσι, όπως αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης, δεν επιτρέπεται η δικαστική προστασία των θιγόμενων.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν οι νομικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, δεν μπορούν να βγουν αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας «με το χέρι», αλλά μπορεί να γίνει εξαγωγή αποτελεσμάτων και καταμέτρηση ψήφων αποκλειστικά και μόνο μέσω ειδικού προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η δεύτερη αίτηση αφορά την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα σχετικά με την ανάδειξη και την συγκρότηση των οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια ισχυρίζονται ότι οι διατάξεις του Νόμου 4009/2011 που αφορούν τα πανεπιστημιακά όργανα προσβάλουν την συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ αλλά και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Εκτός των δυο αιτήσεων ακύρωσης που κατατέθηκαν, ορισμένα πανεπιστήμια έχουν καταθέσει και μεμονωμένα αιτήσεις ακυρώσεων στο ΣτΕ που αφορούν τις διαπιστωτικές πράξεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, με τις οποίες και συγκροτήθηκαν εφορευτικές επιτροπές στα ΑΕΙ για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησής τους. Κι αυτό γιατί οι πρυτάνεις αρνήθηκαν να τις υπογράψουν οι ίδιοι.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση το ΤΕΙ Σερρών, σε κανένα άλλο Ίδρυμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας δεν έχουν γίνει έως σήμερα εκλογές για τα όργανα διοίκησης τους. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Ιανουαρίου, οπότε πολλοί πρυτάνεις ΑΕΙ ζητούν το χρονοδιάγραμμα αυτό να αλλάξει μέχρι να εκδικαστούν οι αιτήσεις τους στο ΣτΕ, ώστε να μην υπάρξουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα τετελεσμένα γεγονότα.

Για τον λόγο αυτό και θα ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ να εκδικαστεί η υπόθεση λόγω σπουδαιότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής

Peristeri News

Leave a Comment