PeristeriNews.gr
Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΟ Περιστερίου ΚΚΕ στο Θέατρο Πολιτών


Η ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ αναδείχτηκε στην εκδήλωση…

Η ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ αναδείχτηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 25/4, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα: «Η αντοχή και η ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές».

Στο Θέατρο Πολιτών συναντήθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, της αντιδικτατορικής πάλης, αλλά και συγγενείς τους. Βρέθηκαν δίπλα δίπλα με τη νεολαία της περιοχής, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία – το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».


Τις εντυπώσεις «έκλεψε» η έκθεση με πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών, ένας πομποδέκτης του ΔΣΕ, παράνομα φύλλα εφημερίδων του Κόμματος, δικόγραφα αγωνιστών και ντοκουμέντα, όπως σημειώσεις και αναγνωστικά από μαθήματα που οργάνωναν οι κομμουνιστές σε φυλακές και εξορίες. Από την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης εκτέθηκαν ο παράνομος πολύγραφος της ΚΝΕ και σφραγίδες του ΠΑΜ που χρησιμοποιήθηκαν για αναπαραγωγή εντύπων.

Η περήφανη στάση, η αντοχή των κομμουνιστών στις πιο δύσκολες συνθήκες, στην εξορία και τη φυλακή, ζωντάνεψαν με την πλούσια φωτογραφική έκθεση. Φωτογραφίες από τη ζωή μέσα στις φυλακές, από την εξορία, από την καθημερινότητα των «πέτρινων χρόνων», έδωσαν μια γεύση των θυσιών και του ηρωισμού που επέδειξαν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Εκείνοι που έγιναν κομμουνιστές, που «ξεπέρασαν το φόβο του θανάτου, έχοντας αποκτήσει πολιτική ταξική συνείδηση, όπως λέει το σύνθημα “χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”», όπως είπε αργότερα στην ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα.

«Σαν κομμουνιστές που είμαστε φτιαγμένοι από ιδιαίτερο υλικό, όντας εκείνοι που αποτελούμε τη στρατιά του μεγάλου Λένιν, σαν παιδιά της εργατικής τάξης, παιδιά της ανέχειας και του αγώνα, παιδιά απίστευτων στερήσεων και ηρωικών προσπαθειών, δε θεωρούμε τίποτα ανώτερο από την τιμή να είμαστε μέλη του ηρωικού Κομμουνιστικού Κόμματος…» Με τα λόγια αυτά, από επιστολή κρατούμενου κομμουνιστή προς τα αδέλφια του, από τις φυλακές της Αίγινας, την πρωτοχρονιά του 1934, άνοιξε η εκδήλωση για να συνεχιστεί με την ανάγνωση εγγράφου του ΕΛΑΣ, που περιέγραφε την εξέλιξη μιας από τις πολλές μάχες που δόθηκαν κατά την Εθνική Αντίσταση.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Περιστερίου, ενώ πριν πάρει το λόγο η Αλ. Παπαρήγα για την κεντρική ομιλία απαγγέλθηκε από τον ηθοποιό Χρήστο Κάλοου το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Στο ΚΚΕ».

Την βραδιά επιστέγασε η συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Οι καλλιτέχνες τραγούδησαν σε κλίμα συγκίνησης όλη την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος τον περασμένο αιώνα. Τα εργατικά – λαϊκά τραγούδια που εμπνεύστηκαν από τον ηρωισμό του λαού μας, συνοδεύονταν από την προβολή σχετικών ντοκουμέντων, όπως φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, γράμματα κρατουμένων και μελλοθανάτων κ.λπ.

Με την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε τη συνειδητή, ανυποχώρητη πάλη των κομμουνιστών και πώς αυτή κατακτιέται, ενώ με ιστορικά παραδείγματα ανέδειξε την απλότητα των ανθρώπων που έφτασαν να γράψουν Ιστορία, να γίνουν ζωντανά παραδείγματα, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι κομμουνιστές στο δρόμο του συλλογικού αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης «κατακτάμε την προσωπική μας ευτυχία και ολοκλήρωση. Είμαστε περαστικοί στη ζωή, αλλά τα έργα και οι πράξεις μας δεν είναι καθόλου περαστικές. Τιμάμε τους ήρωες και τις ηρωίδες του 20ού αιώνα, είμαστε σίγουροι ότι και ο 21ος αιώνας θα αναδείξει την αξία τού να είσαι κομμουνιστής, κομμουνίστρια, στον αγώνα, στη ζωή γενικότερα, στην οικογένεια, στη φιλία, στην ταξική αδελφοσύνη και αλ
ληλεγγύη».

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment