PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κληρονομιά οι έδρες των Ελληνικών πανεπιστημίων


«Προίκα» σε κόρες και γιους πάνε οι έδρες ελληνικών πανεπιστημίων.

«Προίκα» σε κόρες και γιους πάνε οι έδρες ελληνικών πανεπιστημίων. Τα «παραδοσιακά τζάκια» της εκπαίδευσης και οι οικογένειές τους είναι αυτές που καταλαμβάνουν ανά γενιά τις θέσεις που είχαν οι παππούδες τους!

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 44 γόνοι διδασκόντων έχουν εκλεγεί και διοριστεί την τελευταία 15ετία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το «Έθνος της Κυριακής».

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, σε ένα σύνολο 189 καθηγητών οι 69 είναι συγγενείς, ενώ σε τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φαίνεται πως το τελικό κριτήριο επιλογής καθηγητών είναι το στεφάνι. Δέκα ζευγάρια καταλαμβάνουν 20 θέσεις ΔΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι κορυφαίες σχολές της χώρας, όπως είναι η Ιατρική και η Νομική Αθηνών, αποδεικνύονται φέουδα ολίγων δεκάδων υψηλόβαθμων καθηγητών.

Η Ιατρική παραμένει μακράν όλων… αφού έχει αριθμό ρεκόρ (21) τέκνων νυν και τέως καθηγητών στο ίδιο ίδρυμα. Ανίψια, γαμπροί, νύφες, πρώην και νυν σύζυγοι συγκροτούν το ακαδημαϊκό περιβάλλον πλήθους σχολών.

Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή το να πέφτει το μήλο απαραιτήτως κάτω από τη… χρυσή μηλιά, είναι ιδιαίτερα διογκωμένο στην Ελλάδα. Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού οι γονικές σχέσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Μέσα σε έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2009, που ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων για την οικογενειοκρατία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα όσα είπε η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη) έχουν ανασταλεί 100 περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών, ενώ άλλες 15 έχουν ήδη ακυρωθεί ως παράτυπες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Leave a Comment