PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική


Δύο στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί ο ένας του στρατού ξηράς και ο άλλος της αεροπορίας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, μετά την συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, στην Αττική και σε σωφρονιστικά ιδρύματα της επαρχίας.

Συνολικά 10 άτομα κατηγορούνται για εμπλοκή σε τουλάχιστον πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις με ανάληψη ευθύνης από δύο οργανώσεις. Τέσσερις, από αυτούς βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Δομοκού και Λάρισας. Άλλοι έξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης στην Αττική με 10 κατ’ οίκον έρευνες.

Ο ρόλος των δύο στρατιωτικών

Οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη», της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» και να βοηθούσαν στην προμήθεια εκρηκτικών υλών τους επτά κατηγορουμένους που σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συμμετείχαν στην συγκεκριμένη οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εμπλεκόμενος είναι πολυβολητής του στρατού, ο οποίος φέρεται να έχει υποβάλει παραίτηση και ο δεύτερος είναι οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια.

Μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν είναι η αποστολή του φακέλου-βόμβα στην πρόεδρο εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης που τελικά δεν εξερράγη. Την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση».

Επίσης εξιχνιάστηκε και η βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Ο αρχηγός

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κεντρικό αν όχι αρχηγικό ρόλο σε όλες αυτές τις επιθέσεις φέρεται να έχει ένας 36χρονος αντιεξουσιαστής που είναι ανάμεσα στους 4 έγκλειστους στις φυλακές.

Πρόκειται για άτομο γνωστό στις Αρχές εδώ και δέκα χρόνια για ένοπλες ληστείες και επιθέσεις.

Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε οι περισσότεροι στόχοι των επιθέσεων σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το συγκεκριμένο άτομο, όπως σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν κάνει έλεγχο στο κελί του, η πρόεδρος εφετών στη Θεσσαλονίκη που είχε χειριστεί υπόθεσή του ακόμα και η τράπεζα στα Πετράλωνα ήταν εκεί που είχε διαπράξει την πρώτη του ένοπλη ληστεία.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των συλληφθέντων, αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, μαρτυρίες και άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις ατόμων που είχαν επαφή με τα άτομα που κατηγορούνται από την ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δέκα, κατηγορούνται για κατά περίπτωση, συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε πέντε υποθέσεις:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής εκτός από τις συλλήψεις έγιναν τουλάχιστον δέκα έρευνες σε σπίτια, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σφαίρες, αλλά και κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Όλα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστούν, ενώ έχουν κατασχεθεί αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους πάντως είναι γνωστοί αντιεξουσιαστές, αλλά έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως ληστείες και ναρκωτικά.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα που είχαν χτυπήσει, κατά την αστυνομία πάντα, οι κατηγορούμενοι στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου, δεν ήταν τυχαία.

Είναι αυτή που το 1984 είχε δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη» ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η επίθεση που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο είχε και συμβολικό χαρακτήρα, με την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Αργά το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο,
  • -3- πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • καραμπίνα,
  • εξαρτήματα όπλων,
  • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
  • φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • -2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment