PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Διενέργεια διαγωνισμού για τα σκουπίδια Αττικής


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, μετά τη χθεσινή προαναγγελία για τη δημοπράτηση των έργων κόστους 430 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι μέσα στο έτος να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και εντός του 2012 να έχει γίνει η επιλογή του αναδόχου ώστε να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή των τεσσάρων ολοκληρωμένων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Προβλέπεται από μία μονάδα σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα, με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας το 2014.

Το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του διαγωνισμού στάλθηκε χθες προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μετά την τελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου.

Η διαδικασία που έχει επιλεγεί είναι να δοθούν σε διαβούλευση οι βασικές αρχές για την κατασκευή των εργοστασίων, όπως αυτές περιγράφονται στο σχέδιο, ώστε όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές αλλά και επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς να καταθέσουν έως το τέλος Οκτωβρίου προτάσεις για το περιεχόμενο των τευχών δημοπράτησης του έργου.

«Θα υπάρχει ένα data room όπου όποιος θέλει θα μπορεί να αναφέρεται στην τεχνολογία, στο κόστος κατασκευής, στον τρόπο χρηματοδότησης, αν δηλαδή θα είναι συγχρηματοδοτούμενο ή όχι από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ακόμη και για τη διαδικασία δημοπράτησης, αν θα προκηρυχθεί ως ενιαίο έργο ή ξεχωριστά ανά εργοστάσιο» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

«Όποιος όμως δεν συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία δεν θα έχει δικαίωμα να εγείρει εκ των υστέρων αμφισβητήσεις για τον διαγωνισμό» διευκρινίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, που έχει αναλάβει να «τρέξει» τη διαδικασία.

Επιδίωξη είναι να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο η διαφάνεια και με τη διαβούλευση να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να μιλήσει κανείς για φωτογραφικές διατάξεις.

Με το σχέδιο για τον διαγωνισμό δεν τίθεται κανένας περιορισμός ως προς τις τεχνολογίες που θα προτείνουν οι συμμετέχοντες.

«Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και να είναι τεχνολογίες δοκιμασμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης» σημειώνει ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και στο κόστος διαχείρισης με στόχο να επιλεγεί η οικονομικά συμφερότερη πρόταση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι της Αττικής, που θα κληθούν να πληρώνουν τα αντίστοιχα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20ετής – 25ετής λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με συνολική δυναμικότητα της τάξης των 1.350.000 τόνων ετησίως».

Στο πλαίσιο αυτό ο ανάδοχος θα πρέπει να διασφαλίσει πως με τα εργοστάσια θα επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων η αξιοποίηση πρώτων υλών που βρίσκονται στα απορρίμματα με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους, η αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου κατά τη διαδικασία αποδόμησης των απορριμμάτων, η ενεργειακή αξιοποίηση τυχόν παραγόμενων δευτερογενών καυσίμων και η αξιοποίηση του παραγόμενου λιπάσματος (κόμποστ).

Από το κόστος κατασκευής, που υπολογίζεται στα 430 εκατομμύρια ευρώ, τα 140 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το ελληνικό Δημόσιο μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και τα υπόλοιπα θα πρέπει να εξασφαλιστούν από τον ανάδοχο είτε από ιδιωτικά κεφάλαια είτε με τραπεζικό δανεισμό.

Ο ανάδοχος θα αμείβεται στη συνέχεια με βάση την ποσότητα των εισερχομένων απορριμμάτων σε συνδυασμό με την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης που θα υπογραφεί κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ για το διάστημα της κατ’ ανώτατο όριο 25ετούς λειτουργίας των εργοστασίων από τον ανάδοχο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment