PeristeriNews.gr
Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι


Την ομαλή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος έθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ως απαραίτηση προϋπόθεση για την αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2018 και το 2019.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο κεντρικής τραπεζίτης επεσήμανε ότι παρά τις θετικές προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αναλυτικά, έκανε λόγο για εσωτερικούς κινδύνους, όπως:

  • τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που μόλις συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης,
  • τυχόν καθυστερήσεις στην τέταρτη (και τελευταία) αξιολόγηση που σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος,
  • η μεγαλύτερη του αναμενομένου αρνητική επίδραση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην οικονομική δραστηριότητα,
  • η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για εξωτερικούς κινδύνους, που συνδέονται με τις εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και με γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και αυτές είναι η υψηλή και επίμονη μακροχρόνια ανεργία, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υστέρηση των επενδύσεων και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Κατά τον διοικητή της ΤτΕ, οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, να διευκολυνθούν η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και να ενισχυθεί ο μεσομακροπρόθεσμος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment