PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα


Μήνυμα ότι μπορούν να γίνουν η ισχυρή αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα, έστειλε ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας έστειλε προσκλητήριο προς τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του φορέα βάζοντας ορόσημο τις ευρωεκλογές. Ο κ. Χαρίτσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ένω έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησε ο κόσμος να έρχεται στο συνεδριακό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», μέχρι να ξεκινήσει η ομιλία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παρακολούθησαν από κοντά την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση. Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συμμετοχή του κόσμου, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Στην πρώτη σειρά κάθισαν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο επικεφαλής της Κίνησης Κόσμος Πέτρος Κόκκαλης, ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιουσέφ Ντόρκχομ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, εκπρόσωποι της Παλαιστιναικής κοινότητας Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιώργος Χατζηθεοδοσίου και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Στο τιμητικό προεδρείο συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Παύλος Κλαυδιάνος, αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, το μέλος του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Έλενα, Όλγα Χρηστίδη, η Χριστίνα Μανουσίδου, μέλος ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, η συνδικαλίστρια Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας.

Στην Συνδιάσκεψη χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιούσεφ Ντόκχομ, Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, Τζαμπαζλής Αλέκος Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Αποστόλης Χρυσάφης, Νέος Αγρότης, μέλος του εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συνεταρισμού Ζαγοράς, Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Walter Baier, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστερά, Martin Schridewan Die Linke συμπρόεδρος The left, Idoia Villanueva, Podemos ευρωβουλευτρια και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Nikolaj Villumsen ευρωβουλευτής κοκκινοπράσινη συμμαχία Δανίας, Nicola Fratojanni γραμματέας Sinistra Italiana , Cesare Ottolini Παγκόσμιος συντονιστής της Διεθνούς Συμμαχίας των Κατοίκων.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά στη τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. «Πριν ένα χρόνο, τέτοιες μέρες, η χώρα μας ξυπνούσε συνειδητοποιώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανείπωτη τραγωδία. Ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης, είπε πως «σήμερα, εδώ, φτιάχνουμε το νέο κόμμα της Αριστεράς. Το ανοιχτό σπίτι του κόσμου της Αριστεράς, της δημοκρατίας, της δημιουργίας. Των αγώνων και των οραμάτων.Σήμερα, εδώ, προσκαλούμε κάθε πολίτη που νιώθει ότι «δεν πάει άλλο», να φτιάξουμε μια νέα πολιτική κοινότητα με νεανικότητα, ενθουσιασμό και συντροφικότητα. Σήμερα, εδώ, βάζουμε τα θεμέλια για την ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική της Δεξιάς και του κυρίου Μητσοτάκη».

Στο διττό μήνυμα του, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης ανέφερε με νόημα «ακούστε το καλά εκεί στην κυβέρνηση. Ακούστε το καλά όσοι φαντασιωθήκατε την «αριστερή παρένθεση». Ακούστε το καλά όσοι απεργάζεστε τον εκφυλισμό της Αριστεράς. Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα. Είναι οι μνήμες των καλύτερων στιγμών του λαού μας».

Και συνέχισε τονίζοντας πως «στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το εγώ μας. Δεν θα ακούσετε τίποτα τέτοιο στη συνδιάσκεψή μας. Ο δικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι ένας: ο κύριος Μητσοτάκης. Και για αυτό συγκρουόμαστε με την πολιτική του».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είναι «δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική η οποία δεν εμπνέει και δεν πείθει. Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται καθημερινά στην αναξιοπιστία και στην τοξικότητα και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως συνέχεια ενός παλιού, κακού πολιτικού συστήματος με βαθιές υποκλίσεις στον συμβιβασμό με τις πολιτικές της Δεξιάς» ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ για «συντηρητισμό» καθώς «καταψήφισε το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα του γάμου για όλους τους πολίτες και μεταθέτει την αλλαγή των συσχετισμών στη Δευτέρα Παρουσίας».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς ξεδίπλωσε την αντιπολιτευτική του ατζέντα, λέγοντας ότι «ας αξίζει μια ζωή δίχως ακρίβεια. Αυτό σημαίνει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, σε όλη την αλυσίδα αξίας, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στην κερδοφορία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Σημαίνει επίσης αύξηση μισθών και συντάξεων. Σημαίνει τέλος να πληρώσουν την κρίση αυτοί που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα στην κρίση, με ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών».

Για την ανάπτυξη, είπε «όχι στην Ελλάδα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, της τουριστικής ανάπτυξης δίχως κανόνες, της επιστροφής στο μοντέλο που μας οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση. Τα λεφτά των εξοπλισμών να γίνουν τώρα δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές».

Για την οικονομία, τόνισε πως «θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να αμείβεται για την προσπάθειά του και να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Και αυτό σημαίνει ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας δίχως μείωση των αποδοχών, σχεδιασμός για το τι παράγει και τι αξίζει να παράγει αυτή η χώρα».

Για την κλιματική μετάβαση «γενναίες δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση της παρουσίας του δημοσίου στα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Σημαίνει ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, των ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να κοινωνικοποιηθούν τα οφέλη της πράσινης μετάβασης».

Για τη στεγαστική κρίση τόνισε πως χρειάζεται αυστηρό πλαίσιο κανόνων στη λειτουργία των funds, κατάργηση της Golden Visa, περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Μας αξίζει μια Ελλάδα σταθερότητας και ειρήνης. Και αυτό σημαίνει ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου που η χώρα μας αντικειμενικά μπορεί να παίξει σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην γειτονιά μας και στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς αστερίσκους», πρόσθεσε κάνοντας αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στην Παλαιστίνη. «Μας αξίζει μια χώρα με δικαιώματα και δημοκρατία», συμπλήρωσε λέγοντας ότι δημοκρατία σημαίνει «κράτος δικαίου».

«Η ισχυρή αντιπολίτευση δεν θα έρθει με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με σχέδια επί χάρτου. Χτίζεται στους κοινωνικούς αγώνες», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Σήμερα, εδώ, στην Ιδρυτική μας Συνδιάσκεψη, στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, θέλω να σας καλέσω σε ένα ανοιχτό και δημιουργικό πολιτικό εργαστήριο στο τέλος του οποίου θα βγούμε με την ιδρυτική μας διακήρυξη, την πολιτική μας απόφαση και το κεντρικό όργανο του κόμματός μας, που θα αποτυπώσουν το σχέδιο και το πρόγραμμα και θα δώσουν τη μεγάλη μάχη για να φτάσει η πρόταση της Νέας Αριστεράς σε κάθε έναν και κάθε μια ξεχωριστά που μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε λέγοντας ότι «σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, σε μια Ελλάδα που αλλάζει, η Αριστερά είναι η δύναμη που εγγυάται ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν στον φαύλο κύκλο του πολέμου, των ανταγωνισμών, της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν θα οδηγήσουν σε επικράτηση φωνών μισαλλοδοξίας, φωνών αναβίωσης του εθνικισμού και του αντιευρωπαϊσμού, φωνών επιστροφής στις πολιτικές λιτότητας.Αυτή είναι η μάχη των επικείμενων ευρωεκλογών. Αυτή είναι η μάχη που η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη οφείλει να δώσει. Και σε αυτή τη μάχη, η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει».

«Η πολιτική επιστρέφει» είναι το κεντρικό σύνθημα της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς που θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Κυριακής και θα σημάνουν την έναρξη της προεκλογικής μάχης αλλά και της διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πρόσωπα που αναμένεται να κοσμήσουν την ευρωλίστα της Νέας Αριστεράς που θα ανήκουν από διάφορους χώρους και θα εκπροσωπούν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο ενώ θα εγκριθεί και η πολιτική διακήρυξη που έχει 6 βασικούς στόχους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Leave a Comment