PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Ζώα με…GPS (photos)


Η απίστευτη ιστορία της οικόσιτης γάτα Χόλι, που περπάτησε 320 χιλιόμετρα και επέστρεψε σπίτι της, κάνει το γύρο του διαδικτύου, απασχολώντας τα παγκόσμια μέσα.

Η απίστευτη ιστορία της οικόσιτης γάτα Χόλι, που περπάτησε 320 χιλιόμετρα και επέστρεψε σπίτι της, κάνει το γύρο του διαδικτύου, απασχολώντας τα παγκόσμια μέσα. Όμως η Χόλι δεν είναι το μόνο ζώο με «φυσικό GPS».

«Κάθε ζώο που επιστρέφει στη γενέτειρα του μετά από ένα μακρύ ταξίδι είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Μάρτιν Γουικέλσκι, ειδικός σε θέματα μετακίνησης ζώων στο Ινστιτούτο Max Planck.

«Πολλά ζώα έχουν ένα ενσωματωμένο μαγνητικό σύστημα, σαν GPS» εξηγεί ο Γουικέλσκι. Αν και είναι ακόμη άγνωστο για το πώς βρίσκουν το δρόμο τους τα ζώα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο και η όσφρηση.

Ωστόσο δε ξέρουμε κατά πόσο ισχύει το θέμα της όσφρησης για όλα τα είδη ζώων που έχουν «φυσικό GPS». Μετά από εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες, οι ερευνητές παρουσίασαν τα 5 ζώα που δε πρόκειται να χαθούν ποτέ όσο μακριά κι αν πάνε.

1. Χέλια
Τα μακριά, οστεώδη πλάσματα του βυθού κάνουν επικές μυστηριώδεις εκδρομές σε ολόκληρους τους ωκεανούς. Το ευρωπαϊκό χέλι, για παράδειγμα, έχει γεννηθεί σε ποταμούς της Ευρώπης, αλλά ταξιδεύει όλη τη διαδρομή προς τη Θάλασσα των Σαργασσών σε απόσταση χιλιάδων μιλίων, με στόχο την αναπαραγωγή, όμως τα μωρά τους στη συνέχεια επιστρέφουν στο ποταμούς της Ευρώπης και, όταν έρθει η ώρα για να αναπαραχθούν ακολουθούν τον δρόμο των γονιών τους για τη Θάλασσα των Σαργασσών. “Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς το κάνουν,” είπε ο Γουικέλσκι

2. Bar-Tailed Godwit
Αυτό το παράξενο πτηνό μπορεί να πετάξει για λόγους αναπαραγωγής από την Αλάσκα ως τη Νέα Ζηλανδία. Το 2007, ένα θηλυκό κέρδισε το «βραβείο» για το μεγαλύτερο non-stop ταξίδι που μετρήθηκε ποτέ: 11.500 χιλιόμετρα από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Το πουλί ολοκλήρωσε το ταξίδι σε μόλις εννέα ημέρες, σύμφωνα με βιολόγους που παρακολούθησαν την πτήση με τη χρήση δορυφορικών ετικετών.

3. Blackpoll Warbler
Αυτό το πτηνό των δασών τηςΒόρειας Αμερικής ξέρει πως να φτάσει κάθε χειμώνα στο καταφύγιο του στη Βενεζουέλα, εξηγεί ο Γουικέλσκι. Το πουλί μπορεί να πετάξει για εκατό ώρες πάνω στον ανοιχτό ωκεανό, ωστόσο στην επιστροφή παίρνει την πιο εύκολη διαδρομή, σταματώντας σε έδαφος για να ξεκουραστεί και να φάει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment