PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Ξεκίνησε η επιστροφή των κατοίκων της Φουκουσίμα στο «σημείο μηδέν»


Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο ανακοίνωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό «προκειμένου και οι υπόλοιποι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Τρία χρόνια μετά από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το σαρωτικό τσουνάμι που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και πυροδότησε το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής πήραν το πράσινο φως να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κοντά στο «σημείο μηδέν».

Το βράδυ της Δευτέρας, οι αρχές ήραν την εντολή εκκένωσης που είχε δοθεί στον απόηχο της τριπλής καταστροφής και ορισμένοι από τους 357 κατοίκους της συνοικίας Μιγιακότζι, στην πόλη Ταμούρα, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο, άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια που άφησαν όπως όπως, το Μάρτιο του 2011. Η συνοικία βρίσκεται στα όρια της ζώνης αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα-Νταϊτσί.

Πολλοί πάντως ήταν εκείνοι που επέλεξαν να καθυστερήσουν την επιστροφή τους ή να μην γυρίσουν ποτέ ξανά στον τόπο τους φοβούμενοι κυρίως επιπτώσεις στην υγεία τους. «Πολλοί από τους φίλους και τους γείτονές μας δεν θα επιστρέψουν», είπε στο Reuters η 69 ετών Κίμικο Κογιάμα. «Δεν υπάρχουν δουλειές. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι νέοι φοβούνται τη ραδιενέργεια. Η κόρη μου δεν θα φέρει τα εγγόνια μας λόγω της ραδιενέργειας.»

Το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε τήξη των πυρήνων τριών αντιδραστήρων, στη Φουκουσίμα, και έκλυση ραδιενέργειας, η οποία ανάγκασε 140.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα στεγάζονται ακόμη και σήμερα σε προσωρινά καταλύματα.

Προτού αρθεί η εντολή εκκένωσης, ορισμένοι κάτοικοι της Φουκουσίμα είχαν εξασφαλίσει άδεια διανυκτέρευσης στα σπίτια τους, ωστόσο η εξέλιξη σημαίνει ότι πλέον έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στα όρια της περιοχής που καθαρίστηκε. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο ανακοίνωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό «προκειμένου και οι υπόλοιποι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment