PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόντες στη διαπραγμάτευση, από ελληνικής πλευράς, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από την πλευρά των δανειστών, μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ και Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ θα έρθει στην Αθήνα το μεσημέρι.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, καθώς και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό – το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ – και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment