PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Το Κέντρο της Αθήνας αλλάζει όψη



Το ζήτημα της αναμόρφωσης του Κέντρου της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας που διοργάνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το ζήτημα της αναμόρφωσης του Κέντρου της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας που διοργάνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, και είχε θέμα “Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για το ευρύτερο κέντρο του Δήμου της Αθήνας”.

Αναλυτικότερα, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Ιωαννίδης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Γιάννης Πυργιώτης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Βιβή Μπάτσου, η Αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ, Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη, εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων παρουσία των υπηρεσιών του ΟΡΣΑ και των Μελετητών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ “ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αξιοποιούν το πολεοδομικό εργαλείο των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τον Ν2742/1999. Το κέντρο της πόλης χρειάζεται σήμερα μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΣΟΑΠ αποτελεί το θεσμικό εργαλείο εκείνο που μπορεί να εξασφαλίσει το συντονισμό αυτό.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα τόνισε: «Ξεκινούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κέντρου της Αθήνας. Να κερδίσουμε τη μάχη και να αλλάξει η πρωτεύουσας της χώρας. Για πρώτη φορά, αξιοποιούμε και εφαρμόζουμε το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε ενιαία και ταυτόχρονα τόσο τη συνοχή του χώρου, όσο κυρίως την κοινωνική συνοχή.

Πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά, αρχιτεκτονικά, επιχειρηματικά προβλήματα σε συνδυασμό με την καθημερινή διαβίωση των πολιτών, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση στην οποία απαντάμε θετικά. Με ρεαλισμό, αλλά και με όραμα. Με ανοικτή-δημόσια διαβούλευση, αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Είναι περίπου ένας χρόνος που ξεκινήσαμε και δουλεύουμε γι αυτή τη μεγάλη παρέμβαση. Το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο και εργαλείο για έργα μεγάλα και μακράς πνοής. Δεν αρκούν πια απλές αποσπασματικές δράσεις, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση που όλοι βιώνουμε. Κι όλη αυτή τη δουλειά πρέπει να την βάλουμε σε ένα πλαίσιο φιλικό προς το περιβάλλον, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα εμπεδώνει την κοινωνική συνοχή.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα δρομολογήσει τα πράγματα. Το κρίσιμο όμως είναι η συνεργασία όλων των φορέων, των Υπουργείων, ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του σχεδίου, για να ενταχθούν σε μία κοίτη που θα σχεδιάσει το μέλλον της πόλης και του λεκανοπεδίου. Κι αυτό γιατί το όραμα για την Αθήνα, είναι το όραμα για τη χώρα. Κι όλοι μαζί μόνο, μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπογράμμισε: «Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το κέντρο της Αθήνας. Όπως τονίσαμε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Επίτροπο Χαν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 θα χρηματοδοτούνται δράσεις που θα εντάσσονται σε στρατηγικό σχεδιασμό, όπως εν προκειμένω είναι το ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας.

Η Αθήνα βιώνει έντονα προβλήματα, πολεοδομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά.

Με την ολοκλήρωση και

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Η κλιματική αλλαγή χτύπησε τις καρέτα-καρέτα

Peristeri News

Συνεχίστηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη και τον Απρίλιο

Peristeri News

Τα αρπακτικά πουλιά επιστρέφουν στο Δάσος της Δαδιάς

Peristeri News

Leave a Comment