PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στις κάλπες προσέρχονται σε όλη την Επικράτεια οι Έλληνες


Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πλησιάζουν τα 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Από αυτούς οι νέοι εκλογείς, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, υπολογίζονται σε περίπου 400.000 εκλογείς.

Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες θα βγουν στον αέρα τα exit polls των εταιρειών μεγάλων εταιριών δημοσκοπήσεων, που από νωρίς το πρωί βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα και ρωτούν τους πολίτες τι ψήφισαν.

Με ποια έγγραφα ψηφίζω

Στις φετινές εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά οι πολίτες 17 ετών καθώς και οι Έλληνες του εξωτερικού. Επίσης για πρώτη φορά διαμορφώνονται εκλογικά κέντρα για εύκολη πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια (vid)

Peristeri News

Leave a Comment