• Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών

Peristeri News
Νοέμβριος30/ 2014

Κυρώσεις σε βάρος 13 προσώπων και πέντε οντοτήτων που ενεπλάκησαν στις εκλογές οι οποίες οργανώθηκαν από τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις 2 Νοεμβρίου.

Σε ισχύ τέθηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος 13 προσώπων και πέντε οντοτήτων που ενεπλάκησαν στις εκλογές οι οποίες οργανώθηκαν από τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία στις 2 Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή αυξάνει σε 132 τον αριθμό των προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις της Ε.Ε. για το ουκρανικό ζήτημα και σε 28 των οντοτήτων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχει παγώσει η Ένωση.

Η επιβολή των νέων κυρώσεων εγκρίθηκε την Παρασκευή από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. με γραπτή διαδικασία. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 17 Νοεμβρίου.

Οι κυρώσεις αφορούν προσωπικότητες που μετείχαν στις αυτονομιστικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 2 Νοεμβρίου, όπως ο Αλεξάντρ Κόφμαν, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές και ο Ραβίλ Χαλίκοφ, πρώην γενικός εισαγγελέας της δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Οι κυρώσεις συνίστανται στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εντός της Ε.Ε. και στην απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου ή διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της ΕΕ για τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης πέντε οντότητες, κυρίως πολιτικές οργανώσεις, όπως η “δημοκρατία του Ντονέτσκ” και η “Ειρήνη για την περιοχή του Λουχάνσκ” που διοργάνωσαν τις εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίες κρίθηκαν «παράνομες» από τους Ευρωπαίους.

Η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, απαγορεύοντας κυρίως σε τράπεζες και εταιρίες του αμυντικού και πετρελαϊκού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού Rosnef, να χρηματοδοτούνται στην Ευρώπη.

Οι κυρώσεις αυτές, που υιοθετήθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, συνέτειναν στα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας αλλά δεν άμβλυναν τη στάση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.