PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σε δραματικό τόνο οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού



Η έκτη δόση πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η άμεση εκπλήρωση των προϋποθέσεων που οδηγούν στην εκταμίευση της.

Η έκτη δόση πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου, τόνισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η άμεση εκπλήρωση των προϋποθέσεων που οδηγούν στην εκταμίευση της δόσης αυτής.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, διότι διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της μεταβατικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τριήμερης διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί προϋποθέσεις για την διεθνή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα είναι σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Το έλλειμμα στο τέλος του 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ, ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Οι σημαντικές θυσίες του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες, είπε ο κ. Παπαδήμος, και αυτό θα επιτευχθεί με δύο προϋποθέσεις: Να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε, καθώς και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων προς εμάς, αλλά και «να ανακτήσουμε εμείς την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».

Η δημοσιονομική κρίση, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί σε χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, αλλά και σε κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και σε κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων στην βούληση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει.

Παρά την μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται γιατί, όπως εξήγησε, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει επιφέρει ύφεση «πέραν του προβλεπόμενου», εν μέρει και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τις περαιτέρω δυσκολίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται» τόνισε.

Όλα αυτά, έχουν απομακρύνει χρονικά τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

«Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του λαού», τόνισε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οι δύο επιλογές, μέσα ή έξω από την ευρωζώνη, έχουν καθοριστεί με σαφήνεια από τους ευρωπαίους, όπως σημείωσε. Οι αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου θέτουν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Μ. Συρεγγέλα: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Peristeri News

Leave a Comment