PeristeriNews.gr
Υγεία

Πιθανή ένδειξη για καρδιοπάθεια η περιοδοντίτιδα και η ουλίτιδα


Οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα, που οδηγούν σε μάτωμα των ούλων και σε απώλεια των δοντιών, αποτελούν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα, που οδηγούν σε μάτωμα των ούλων και σε απώλεια των δοντιών, αποτελούν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλα Βέντιν του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας “European Journal of Preventive Cardiology”, μελέτησαν στοιχεία για 15.828 άτομα με καρδιολογικά προβλήματα από 39 χώρες, συσχετίζοντας την υγεία των δοντιών με την κατάσταση της καρδιάς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κακή υγεία των δοντιών είναι συχνότερη στα άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια, αντίθετα με την καλύτερη υγεία των δοντιών η οποία σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου, «κακής» χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρότερο σωματικό βάρος).

Επίσης, ο διαβήτης και το κάπνισμα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όσων έχουν περισσότερα και πιο υγιή δόντια, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας δοντιών και ματώματος των ούλων εμφανίζονται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για την αξιολόγηση της υγείας των δοντιών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, η οποία δείχνει τη συνύπαρξη κοινών παραγόντων κινδύνου τόσο για τα δόντια, όσο και για την καρδιά, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η υγεία των δοντιών πρέπει να θεωρείται χρήσιμος δείκτης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πάντως, σύμφωνα με τον Όλα Βέντιν, «αν και η σαφής σχέση ανάμεσα στην υγεία των δοντιών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο δείχνει ότι η περιοδοντίτιδα συνιστά παράγοντα κινδύνου για καρδιακό νόσημα, δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ παραμένει ακόμη υπό συζήτηση το κατά πόσο η περιοδοντίτιδα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, συνεπώς συνιστάται η καλή υγιεινή των δοντιών ως προληπτικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η AstraZeneca παραδέχθηκε πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Peristeri News

Καμπανάκι από πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Peristeri News

Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης

Peristeri News

Leave a Comment