PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πιέσεις στον Ολάντ μετά τη βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές


Πιέσεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης και για αλλαγή πολιτικής δέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας την επομένη της βαριάς ήττας των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

Πιέσεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης και για αλλαγή πολιτικής δέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την επομένη της βαριάς ήττας των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του κ. Ολάντ, Φρανσουά Ρεμπσαμέν δήλωσε πως ο πρόεδρος θα απευθυνθεί εντός της ημέρας στους Γάλλους με τηλεοπτική του δήλωση και εκτίμησε ότι μπορεί να αναφερθεί στο μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό και σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Ο Πρόεδρος είναι γυμνός», είναι ο τίτλος της Liberation, η οποία υπογραμμίζει ότι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απεχθάνεται να ενεργεί υπό πίεση, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει και θα πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις του πολύ γρήγορα.

«Ήττα», «χαστούκι», «τιμωρία», «αποκήρυξη» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Τύπος για την ήττα των Σοσιαλιστών. Οι δημοτικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον κ. Ολάντ μετά την άνοδό του στην εξουσία, τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με πολλούς αρθρογράφους, η αποτυχία αυτή θα σφραγίσει την τύχη του κ. Ερό. «Η διατήρησή του, έπειτα απ’ αυτό το χαστούκι, θα φαινόταν ως κώφωση στο μήνυμα των ψηφοφόρων», εκτιμά ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό στην εφημερίδα La Republique des Pyrenees.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν τα 3/4 (74%) των Γάλλων δεν επιθυμούν να παραμείνει πρωθυπουργός.

Το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες το βράδυ πως ο πρόεδρος πήρε το μήνυμα. «Είναι μια ήττα, δεν θα διστάσουμε να το πούμε», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Οι εκλογείς εξέφρασαν μια ζωηρή προσδοκία … και μερικές φορές θυμό», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θεωρείται φαβορί για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. «Πρόκειται πράγματι για μια τοπική και εθνική ήττα για την Αριστερά και την κυβέρνηση», παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές.

Ο κ. Βαλς συναντάται εντός της ημέρας με τον κ. Ολάντ, ο οποίος στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα γευματίσει με τον κ. Ερό. Ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τους Οικολόγους, που έχουν αυτή τη στιγμή δύο υπουργούς στην κυβέρνηση και βγαίνουν ενισχυμένοι από τις δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Ολάντ πληρώνει κυρίως πολύ ακριβά την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την ανεργία, όπως είχε υποσχεθεί. Οι άνεργοι έφθασαν το Φεβρουάριο τον αριθμό ρεκόρ των 3,34 εκατομμυρίων. Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης άλλη μια κακή είδηση. Ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί το 2013 το δημόσιο έλλειμμα στο 4,1% τοιυ ΑΕΠ (έναντι 4,9% που ήταν το 2012), μειώθηκε μόνο στο 4,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, «μια απλή αλλαγή θέσεων δεν πρόκειται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που από καιρό αργοσβήνει», γράφει αρθρογράφος της εφημερίδας Presse Ocean, η οποία κυκλοφορεί στη δυτική Γαλλία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment