PeristeriNews.gr
Οικονομία

Πάνω από 200 εκ. ευρώ «μαύρο χρήμα» στα κρατικά ταμεία



Στα 223.982.146 ευρώ ανέρχεται το ποσό που δεσμεύτηκε το 2011 από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στα 223.982.146 ευρώ ανέρχεται το ποσό που δεσμεύτηκε το 2011 από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εκ των οποίων τα 73.324.918 ευρώ αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν περιπτώσεις απάτης, πλαστογραφίας, τριγωνικές συναλλαγές που οδήγησαν σε φοροδιαφυγή, στους τομείς της χορήγησης επιδοτήσεων- επιχορηγήσεων και στο 2% των προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού σε φορείς του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα 53 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν ως προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας που προέρχονται από εγκληματική οργάνωση, 20.061.040 ευρώ από παραβίαση του κώδικα ναρκωτικών, 73.324.918 ευρώ από φοροδιαφυγή και 76.596.188 ευρώ από κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, για το 2011 έχουν ολοκληρωθεί 3.115 έλεγχοι, ενώ είναι ακόμα υπό διερεύνηση 392 περιπτώσεις.

Ο κ.Νικολούδης, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε βήματα προόδου, από την περίοδο που η διεθνής επιτροπή για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες την είχε εντάξει στη «γκρίζα ζώνη» δίπλα από την Ουκρανία, την Τουρκία και την Αρούμπα. Ωστόσο είπε πως «χρειάζονται και άλλες περισσότερο συντονισμένες προσπάθειες» και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο είναι ένα προσωπικό στοίχημα που θέλει να κερδίσει.

Έμφαση, πάντως, έδωσε ο κ.Νικολούδης στις διάφορες κομπίνες που γίνονται με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment