PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ντέισελμπλουμ: Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ


Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ.

Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, τον Μάιο, αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας.

«Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα ότι η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε «σε εξαιρετικά καλό κλίμα».

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα βοήθεια

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν στο φθινόπωρο για τις σχετικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι, βάσει της πληροφόρησης που έχει η Ε.Ε. από την τρόικα, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα ενδεχόμενης έξτρα χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είπε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα η επόμενη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η σχετική συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του ότι δεν θέλει να φθάσουν Χριστούγεννα και να βρίσκεται στην Αθήνα, σχόλιο που μαρτυρά τις προθέσεις των εταίρων να λάβουν αποφάσεις για το χρέος αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Ρεν: Ομαλοποιείται η ελληνική οικονομία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Όλι Ρεν έκανε επίσης λόγο για ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα επανέλθει στις αγορές.

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή που πέρασε η Ελλάδα και πόσο μεγάλες προκλήσεις πέρασε ο λαός. Θέλω να αναγνωρίσω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Κάλεσε, παράλληλα, την Αθήνα, να συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να δει πώς θα έρθουν ποιοτικές επενδύσεις, ενώ τόνισε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να αποδομούμε ό,τι γίνεται, να μην αρχίσουμε να αμφισβητούμε ό,τι έχει γίνει, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο, όπου αργά αλλά σταθερά υπάρχει ανάκαμψη, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment