PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πολωνία


Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν και σήμερα τους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων 20 μεγάλων πόλεων της Πολωνίας, προκειμένου να «υπερασπιστούν τη Δημοκρατία» που θεωρούν ότι απειλείται από τους συντηρητικούς του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, οι οποίοι κυβερνούν την χώρα εδώ και έναν μήνα.

«Θα υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία», «θα υπερασπισθούμε το Σύνταγμα», «θα υπερασπισθούμε το (Συνταγματικό) Δικαστήριο» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, όπου το κυβερνών κόμμα του Κατσίνσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS), έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας και θα πολεμήσουμε για να τις υπερασπιστούμε» δήλωσε ο Ματέους Κιγιόβσκι, ιδρυτής της Επιτροπής Προάσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που συστάθηκε για να αντιταχθεί στις απόπειρες πολιτικοποίησης από το κυβερνών κόμμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ένας αξιωματούχος της δημοτικής αρχής της Βαρσοβίας έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές.

Το κίνημα KOD διοργάνωσε διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως στο Λούμπλιν (ανατολικά), το Γκντασκ (βόρεια) και το Πόζναν (δυτικά).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο αριθμός των διαδηλωτών στο Πόζναν υπολογίζεται σε 4.000, όπως και στο Γκντανσκ.

Η σύγκρουση σχετικά με το Σύνταγμα της Πολωνίας ξέσπασε όταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, το οποίο κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, διόρισε πέντε νέα μέλη επί του συνόλου των 15 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και απλών πολιτών.

Το περασμένο Σάββατο, 50.000 διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους της Βαρσοβίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment