• Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Μήνυμα Ν. Αναστασιάδη στην Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις

Peristeri News
Νοέμβριος29/ 2014

Αναφερόμενος στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, ξεκαθαρίζει πως δεν στρεφεται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας.

Μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να συνειδοτοποιήσει και η Τουρκία ότι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει όφελος, όχι απλώς των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των γειτόνων στην περιοχή, είναι να τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να επιτρέψει μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος» τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, ξεκαθαρίζει πως δεν στρεφεται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας, υπονοώντας σαφώς την Τουρκία, την οποία καλεί να συμμετάσχει σε κοινές προσπάθειες για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και για τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επισημαίνε δε, πως η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αποτελεί σημαντική παράμετρο του τριμερούς συνεταιρισμού.

Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει την πεποίθηση πως «η ανεύρεση υδρογονανθράκων δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί την αιτία τριβής και συγκρούσεων (…)» αλλά αντίθετα «θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για όλους τους εμπλεκόμενους ώστε το συντομότερο δυνατόν να λυθεί το κυπριακό και να αποτελέσει την αιτία να μπορέσουμε μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης και ευημερίας όχι μόνο του συνόλου του κυπριακού λαού, αλλά και των πολιτών των γειτονικών χωρών».