PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μήνυμα Ερντογάν και κριτική στην αντιπολίτευση


Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έδωσαν στο κόμμα του ποσοστό σχεδόν 50% αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία, απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού προσευχήθηκε σε τέμενος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι «ο λαός ψήφισε υπέρ της σταθερότητας και της ενότητας» έπειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου.

Σε γραπτή του δήλωση νωρίτερα, ο Ερντογάν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ στράφηκε εναντίον των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δείχνοντας προς το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».

Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ήταν το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αυτή αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος τα μεσάνυχτα σε οπαδούς του στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), είπε ότι «δεν υπάρχει ηττημένος» και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα «όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας»

Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει -τρεις φορές- τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». «Εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών» είπε, αλλά – αναφερόμενος στην αντιπολίτευση – σημείωσε ότι «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε ‘Ναι’ στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε προφανώς το φιλοκουρδικό κόμμα και με τα περί «άρνησης» το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απλώς η αναθεώρηση του συντάγματος που θα θεσμοποιήσει τις αυξημένες αρμοδιότητές του ή αλλιώς τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, απαιτεί άλλες 14 έδρες στην εθνοσυνέλευση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ έχει 316 έδρες και η απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση (με τρόπο που η τελική έγκριση θα γίνει με δημοψήφισμα) είναι αυτή των 330 εδρών.

Με καταμετρημένο το 99,5%, των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει 49,4% (316 έδρες) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,4% (134 έδρες), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,9% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,7% (59 έδρες).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment