Κοινωνία

Μετρό: Πότε θα φτάσει στον Πειραιά

Στην κυκλοφορία οι τρεις σταθμοί της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά, αναμένεται να δοθούν αρχές φθινοπώρου, ενώ κατατίθεται προς έγκριση στη Βουλή η σύμβαση για το τμήμα Νεάπολη-Άγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ που προχωρά ως δημόσιο έργο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις υποδομές, Γιώργο Καραγιάννη.

Όπως υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «αρχές φθινοπώρου θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά». Κατά συνέπεια, «θα αλλάξει ένα μεγάλο κομμάτι της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, ενώ το έργο ολοκληρώνεται σε απόλυτη συνέπεια με τα χρονοδιαγράμματα και μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον παγκοσμίως».

Υπογράμμισε επίσης ότι με τη λειτουργία των τριών νέων σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», η απόσταση από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 50 λεπτά.

Σχετικά με τη Γραμμή 4 του μετρό, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «προχωράμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και ήδη δουλεύουμε στους περισσότερους σταθμούς, ενώ στο τέλος της χρονιάς με αρχές του 2023 θα ξεκινήσουν και οι Μετροπόντικες» σημειώνοντας ότι «με τη Γραμμή 4 θα απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κυκλοφοριακού της Αθήνας».

Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο υφυπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε ότι και εδώ θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και το έργο θα παραδοθεί στην πόλη στο τέλος του 2023.

Τόνισε δε ότι «εντός του Αυγούστου αρχίζει η κατασκευή και του σταθμού στη Βενιζέλου, ενώ έχουν απελευθερωθεί από τις λαμαρίνες όλοι οι χώροι και αυτό δείχνει ότι προχωράμε και βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι έξι μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής, θα δοθεί στην κυκλοφορία και η επέκταση προς Καλαμαριά, στα μέσα του 2024. Θα ακολουθήσουν οι δυτικές προεκτάσεις και η επέκταση προς αεροδρόμιο.

Όσον αφορά τον Βόρειο Οδικός Άξονας Κρήτη (ΒΟΑΚ), ο κ. Καραγιάννης, μίλησε για «εβδομάδα εξελίξεων».

Υπενθύμισε ότι εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το μεγάλο κομμάτι της παραχώρησης Χανιά-Ηράκλειο, 157,5 χλμ. και προχωράει στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών, με στόχο να έχουμε δεσμευτικές προσφορές αρχές του 2023, ενώ έκανε γνωστό ότι κατατίθεται προς έγκριση σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η σύμβαση για το τμήμα Νεάπολη-Άγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ που προχώρησε ως δημόσιο έργο.

«Σκοπός μας είναι να έχουμε στημένα εργοτάξια στο τέλος του 2022 στα τμήματα Νεάπολη-Άγ. Νικόλαος και Χερσόνησος-Νεάπολη που προχώρησε ως ΣΔΙΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραγιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε μία σειρά έργων «τα οποία παρέμεναν βαλτωμένα για χρόνια και πλέον, μέσα από μεθοδική δουλειά, έχουν ξεμπλοκάρει».

Όπως είπε, «Ήταν, άλλωστε, από τους πρώτους μας στόχους μας να κλείσουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος», φέρνοντας ως παράδειγμα την Πατρών-Πύργου η οποία κατασκευάζεται και το Άκτιο-Αμβρακία που θα παραδοθεί το 2023.

«Μέσα σε τρία χρόνια έχουμε καταφέρει να ωριμάσουμε μελέτες, να έχουμε δημοπρατήσεις, αναδόχους και εργοτάξια. Δουλέψαμε πολύ μεθοδικά και συστηματικά, αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, εισάγαμε νέους τρόπους δημοπράτησης. Κάναμε πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια», τόνισε.

Αντιπλημμυρικά έργα άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Σε ερώτηση σχετικά με τις πυρκαγιές, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στους πολίτες. Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρεμβαίνουμε με συνεργεία που πραγματοποιούν τις αυτοψίες μόλις σβήσει η πυρκαγιά».

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

«Οι μεγάλες υποδομές προσελκύουν επενδύσεις, δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το πιο σημαντικό είναι ότι αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους πολίτες». Καλύτερα έργα υποδομής σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες που αισθάνονται ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.

Related posts

Τι ισχύει για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Peristeri News

Δεκαπεντάχρονος μαχαίρωσε 16χρονο έξω από σχολείο

Peristeri News

ΕΟΔΥ: 11.332 rapid test – 1.425 θετικά την Τετάρτη 28/9

Peristeri News

Leave a Comment