PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μέσα Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος 2012


Ριζικές αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για τα εισοδήματα του 2011, αποφάσισε το Οικονομικών.

Ριζικές αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για τα εισοδήματα του 2011, αποφάσισε το Οικονομικών: για πρώτη φορά η καταληκτική προθεσμία υποβολής, που μετατίθεται στα μέσα Ιουνίου, θα είναι κοινή για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το καταληκτικό ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου και από το αν πρόκειται για μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Εξάλλου, το φετινό έντυπο Ε1 για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κρύβει ουκ ολίγες «παγίδες». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου έδωσε χθες, με ανακοίνωσή του, «χαλαρές» προθεσμίες για την υποβολή των φετινών δηλώσεων, για τις οποίες όμως δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν:

– Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 όλων των υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.ά.) ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012. Σημειώνεται ότι όσοι απέκτησαν εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και επαγγέλματα θα πρέπει φέτος υποχρεωτικά να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν δυνατότητα έντυπης υποβολής.

– Από τις 10 Μαΐου θα αρχίσουν να λήγουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, οι προθεσμίες για υποβολή δηλώσεων από Α.Ε. και ΕΠΕ, ενώ από όλα τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.ά.) οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου.

– Εως το τέλος Ιουλίου έχουν προθεσμία να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις Ε9 όσοι φορολογούμενοι έχουν να δηλώσουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

Η φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φέρνει τους φορολογούμενους αντιμέτωπους με όλες τις δυσμενείς αλλαγές που έχουν επέλθει στο φορολογικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, από τις οποίες θίγονται κυρίως όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Μεταξύ άλλων, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα χαμηλά «σκαλοπάτια» της εισοδηματικής κλίμακας αυξάνονται φέτος από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και την αναμόρφωση της κλίμακας (στο κλιμάκιο εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%). Επιπλέον, «τσεκουρώνονται» οι φοροαπαλλαγές, με καθιέρωση έκπτωσης φόρου 10% (και όχι έκπτωσης από το εισόδημα), ενώ αυξάνονται κατά 30%-37,5% τα τεκμήρια διαβίωσης για κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες και έως 100% τα υπόλοιπα τεκμήρια (για Ι.Χ. κ.ά.).

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το φετινό βασικό έντυπο φορολογικής δήλωσης, το γνωστό Ε1, κρύβει αρκετές αλλαγές και «παγίδες». Μεταξύ άλλων, όσοι έχουν προχωρήσει σε «τακτοποίηση» αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων σε κατοικίες θα πρέπει να συμπληρώσουν νέους κωδικούς στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, όπου θα καταγραφούν οι επιφάνειες των «τακτοποιημένων» χώρων και θα προστεθούν στη συνολική επιφάνειά τους, για τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα π.χ. 80 τ.μ., που με την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριου αυξήθηκε η συνολική του επιφάνεια στα 100 τ.μ., το τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογισθεί με βάση τη νέα, αυξημένη επιφάνεια.

Επιπλέον, για την αποφυγή λαθών στον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης έχει προστεθεί νέος κωδικός, όπου οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα ποσά που εξαιρούνται από την εισφορά, όπως η αποζημίωση λόγω απόλυσης και το εφάπαξ.

Εως το τέλος Μαρτίου τα ληξιπρόθεσμα

Μετά τον «πανικό» που παρατηρήθηκε στις εφορίες, από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φορολογουμένων που ήθελαν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τις 30 Μαρτίου στην προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, όμως, ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση επεκτείνεται ακόμη και σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012, ενώ αρχικά προβλεπόταν δυνατότητα ρύθμισης μόνο για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για επιχειρήσεις σε 24 δόσεις. Οι προϊστάμενοι εφοριών και τελωνείων μπορούν να αυξήσουν με απόφασή τους τον αριθμό των δόσεων έως και σε 60, αν ο φορολογούμενος αποδείξει οικονομική αδυναμία εξόφλησης σε 24 δόσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment