PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο


Επτά βασικές κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να μειωθούν με βάση τους τιμοκαταλόγους που κοινοποίησαν βιομηχανίες και χονδρεμπορικές εταιρείες στα Σούπερ Μάρκετ εφαρμόζοντας τα νέα μέτρα του υπoυργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος οι μειώσεις αυτές αφορούν ως 2000 κωδικούς προϊόντων που έως σήμερα εμφάνιζαν φουσκωμένη τιμή αλλά συνοδεύονταν από γενναίες προσφορές ως “τυράκι” στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

– απορρυπαντικά ρούχων,
– απορρυπαντικά πιάτων,
– βρεφικές – παιδικές πάνες,
– καθαριστικά παντός είδους,
– οδοντόκρεμες,
– σαμπουάν – αφρόλουτρα – conditioner και
– σαπούνια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα Σούπερ Μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αρχικά θα εφαρμοστεί στις παραπάνω κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Ωστόσο πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι εξετάζεται η επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες, όπου συνήθως οι «παροχές» προς τα Σούπερ Μάρκετ είναι πολύ μεγάλες.

Την ίδια στιγμή πάντως «αγκάθι» παραμένουν τα τρόφιμα, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αν και πλέον με σαφώς μικρότερο ρυθμό. Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτει ότι τον τρέχοντα μήνα μόλις το 20% των επιχειρήσεων που είχαν προβεί τον Φεβρουάριο του 2023 σε ανατιμήσεις προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση και φέτος. Τ

ον Ιανουάριο από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας εμφανίζεται να κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27», κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων, που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:

Ελαιόλαδο + 67,4 %
Λαχανικά + 14,4 %
Φρούτα + 14,2 %
Αναψυκτικά – χυμούς + 11,7 %
Ψάρια + 7,7 %
Κρέας + 6,0 %
Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %
Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.
Την ίδια στιγμή, στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα κατά 14% και τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 12,7 %.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment