PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μέχρι 3 δόσεις η καταβολή έκτακτης εισφοράς


Σε τρεις ή και λιγότερες δόσεις, όπως ακριβώς εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα εξοφληθεί φέτος η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.

Σε τρεις ή και λιγότερες δόσεις, όπως ακριβώς εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα εξοφληθεί φέτος η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 ενώ παρελθόν αποτελεί και η έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης 5% η οποία ψαλιδίζεται σε μόλις 1,5%.

Το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, τροποποιεί τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς σε έως έξι μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 300 ευρώ.

Με τις σχετικές διατάξεις ορίζεται ότι φέτος η καταβολή της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται όπως ακριβώς εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι η έκτακτη εισφορά θα εξοφλείται μαζί με τον φόρο που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα το πολύ σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση εξοφλείται έως την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και οι δύο επόμενες με διαφορά δύο μηνών η καθεμία. Στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο, δεν υπάρχουν δόσεις και προβλέπεται εφάπαξ εξόφληση τον μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης.

Ετσι, χιλιάδες φορολογούμενοι που λαμβάνουν το εκκαθαριστικό τους με καθυστέρηση θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά ακόμα και σε μία δόση. Πέρυσι, για παράδειγμα, η τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών των δηλώσεων εισοδήματος 2010 έφτασε σε 468.800 φορολογούμενους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Πέραν του σοκ της εξόφλησης της έκτακτης εισφοράς το πολύ σε τρεις δόσεις, περιορίζεται και η έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης στο 1,5% από 5%. Οι φοροεπιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν σε έναν βαρύ λογαριασμό που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και την αύξηση των τεκμηρίων.

Φρένο στις προσφυγές. Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται να μπει φρένο στις δικαστικές προσφυγές για την αμφισβήτηση φορολογικών προστίμων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δικαστικές αίθουσες όπου παραμένουν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 170.000 φορολογικές υποθέσεις και συνολικοί φόροι άνω των 30 δισ. ευρώ.

Ορίζεται ότι ο υπόχρεος εις βάρος του οποίου εκδόθηκε το φύλλο ελέγχου μπορεί, αν αμφισβητεί την ορθότητά του, να προτείνει τη διοικητική επίλυση της διαφοράς μεταξύ αυτού και του αρμόδιου προϊσταμένου της Εφορίας.

«Εφ’ όσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, για την άσκηση της προσφυγής του φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου ασκήσεως της προσφυγής, να έχει προηγηθεί η αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και η ολοκλήρωση αυτής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Οι ημερομηνίες καταβολής στις συντάξεις Ιουνίου 2024

Peristeri News

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Leave a Comment