PeristeriNews.gr
Υγεία

Λάθη που χαλάνε τον ύπνο


Αναρωτιέστε γιατί δεν µπορείτε να κοιµηθείτε ενώ είστε… πτώµα;

Αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ενώ είστε… πτώμα;

Βρείτε τις αιτίες παρακάτω και αναζητήστε λύση.

Μεγάλο γεύμα πριν από τον ύπνο

Ένα μεγάλο ή βαρύ γεύμα κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, καούρα ή δυσπεψία μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Γι’ αυτό καλό είναι να µην τρώτε αργά το βραδινό σας και οπωσδήποτε όχι πριν κοιμηθείτε.

Σε συγκεκριμένες μάλιστα παθήσεις, όπως για παράδειγμα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συστήνεται το τελευταίο γεύμα να είναι σε απόσταση δύο έως τριών ωρών από τον ύπνο.

Λάθος ατμόσφαιρα

Ένας χώρος µε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη, θόρυβο ή αναμμένα φώτα δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε ή μπορεί να ευθύνεται για το διαταραγμένο ύπνο αν έχετε ήδη αποκοιμηθεί.

Κατανάλωση πολλών υγρών

Είναι φυσικό η κατανάλωση πολλών υγρών πριν κοιμηθείτε να αυξάνει την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο.

Γι’ αυτό υγρά όπως ροφήματα, αναψυκτικά, αλκοόλ που πολλοί καταναλώνουν τις βραδινές ώρες καλό είναι να πίνονται σε απόσταση από αυτόν.

Μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι

Αν έχετε ξαπλώσει και δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να μένετε στο κρεβάτι, καθώς έτσι αγχώνεστε και επιπλέον συνδέετε τον ύπνο µε την αγωνία για το αν θα καταφέρετε να αποκοιμηθείτε.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε µε κάτι που είναι πιθανό να σας νυστάξει, π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Διεγερτικά ροφήματα και τρόφιμα μετά το απόγευμα

Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήματος που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της περίπου 5 µε 6 ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα.

Να θυμάστε ότι, εκτός από τον καφέ, καφεΐνη έχει και το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τροφές όπως η σοκολάτα, τα οποία καλό είναι να µην καταναλώνονται στο δεύτερο μισό της ημέρας.

Κοιμάστε το μεσημέρι

Παρόλο που οι Έλληνες ανήκουν στους λαούς που έχουν αδυναμία στο μεσημεριανό ύπνο, η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να δυσκολέψει το βραδινό.

Φυσικά μπορείτε να απολαύσετε µια μικρή σιέστα (μισή ώρα έως τρία τέταρτα) αν δεν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε το βράδυ.

Αν όμως έχετε διαπιστώσει το αντίθετο, καλό είναι να αποφεύγετε να κοιμάστε την ημέρα.

Η υπνηλία, από την άλλη, που πιθανόν σας πολιορκεί πριν από το βράδυ μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας διαταραχής ύπνου.

Γυμναστική το βράδυ

Πολλοί νομίζουν ότι η γυμναστική είναι ένας καλός τρόπος για να αποβάλουν την ένταση αλλά και να κουραστούν περισσότερο, γεγονός που μπορεί να τους βοηθήσει να κοιμηθούν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, παρόλο που γενικά η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου επειδή τονώνει τις οργανικές λειτουργίες, καλό είναι να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Ακατάλληλος χώρος

Πολλές φορές η έλλειψη χώρου στο σπίτι μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε την κρεβατοκάμαρα όχι αποκλειστικά ως χώρο για ύπνο ή σεξ αλλά και ως καθιστικό ή γραφείο.

Κι όμως, τηλεόραση ή υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια και τηλέφωνα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται λίγο πριν κοιμηθείτε, κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση δυσκολεύοντας τη χαλάρωση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment