PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κοινοβουλευτικών ομάδων ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα, αλλά, σταθήκαμε τρομερά ανεκτικοί στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της αντιπολίτευσης, τόνισε σε παρέμβασή του στη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Έχουμε ακούσει πραγματικά αδιανόητα πράγματα για μία κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να μην κρυφτεί το παραμικρό, ότι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν και ότι θέλουμε να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση», είπε ο κ. Βορίδης, επικρίνοντας όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Όταν ρωτάει κανείς, τι είναι αυτό που τελικώς απεκρύβη, δεν υπάρχει τίποτε να ειπωθεί επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και αναρωτήθηκε: Τι είναι εκείνο που απεκρύβη, αφού εσείς έχετε βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις, υποτίθεται στοιχειοθετημένες; Τι είναι εκείνο που απεκρύβη όταν υπάρχουν μαρτυρίες και καταθέσεις στην ποινική δικογραφία για όλα αυτά τα ζητήματα;

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, εμείς, εκείνο που κάναμε με αυτό το πόρισμα είναι να δώσουμε όλες τις διαστάσεις με μεγάλη επιμέλεια, μίας συγκλονιστικής τραγωδίας, ενός φοβερού δυστυχήματος, ενός πράγματι εγκλήματος, ώστε πρώτον να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν και δεύτερον να εντοπιστούν οι συστημικές δυσλειτουργίες προκειμένου να βελτιωθούν. «Όχι μόνο δεν συγκάλυψαμε τίποτα αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, στην συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί. Είναι ευκαιρία σε αυτή τη συζήτηση πάντως, να βάλουμε τέλος σε όλες αυτές τις παραφιλολογίες και να ξέρουμε ότι δουλέψαμε υπεύθυνα, με ακεραιότητα, προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τόσο τραγικό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που συγκέντρωσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, που ζητάνε, όπως είπε, να καταργηθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής και η βουλευτική ασυλία, ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε «γιατί δεν τους εξηγεί κάποιος ότι αυτό είναι αναθεώρηση του Συντάγματος; Και τους λέτε ότι θα γίνει με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία; Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δεν είναι για να εισαχθεί νόμος στη Βουλή; Αν φέρουμε εδώ ένα νόμο, και πούμε ότι καταργούμε το άρθρο 86 του Συντάγματος, καταργείται;» διερωτήθη ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Γιατί δεν το λέτε αυτό; Και ποιος κάνει εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων όταν τους λέει τέτοια πράγματα; Εμείς, που τους λέμε καθαρά την αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο;».

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας για την Εξεταστική Επιτροπή σε σχέση με το έγκλημα των Τεμπών.

«Βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για «συγκάλυψη», «αλαζονεία» αλλά και «προσβλητική στάση» απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η στρατηγική σας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας όπου όποτε απειλείται η καρέκλα σας μετατρέπεστε σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων».

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για Εξεταστική-«παρωδία» και σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου είπε: «Ποιο ήταν το ύφος του κ. Μαρκόπουλου; Ήταν το ύφος ενός προέδρου μίας Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ενσυναίσθηση τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας; Ένα δάχτυλο να το κουνάει συνεχώς σε ποιους;».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσβολή των θεσμών. «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που 5 χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς όπως κάνετε σήμερα, γι’ αυτό γυρνάει την πλάτη ο λαός στην πολιτική γιατί είστε τα ίδια. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει. Η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. είναι μία εποχή μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. Ό,τι κατηγορούσατε το μιμείστε» ανέφερε.

Επανερχόμενος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα είπε πως «τη νύχτα της τραγωδίας, όταν 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι μείναμε άφωνοι. Δεν περίμενε κανείς να αμφισβητείται σε μία ευρωπαϊκή χώρα το δικαίωμα σε ασφαλείς μεταφορές. Όταν μάλιστα μερικούς μήνες πριν ο αρμόδιος υπουργός έκανε και μαθήματα, όταν κάποιοι συνάδελφοι έλεγαν ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά προκαλούν στους Έλληνες θλίψη, οργή και αγανάκτηση» συνέχισε.

«Το πιο ασφαλές και πράσινο μέσο στην Ευρώπη το μετατρέψατε σε σύμβολο εθνικού πένθους και από τότε ακολουθείτε μία σταθερά προσβλητική στάση απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο ευρωπαϊσμός στον οποίο αναφερθήκαμε, έχει πάει περίπατο, όταν απειλείται η καρέκλα σας περίπατο πάει και η διάκριση εξουσιών, και το κράτος δικαίου και ο οποιοσδήποτε σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ΄΄όλα στο φως΄΄. Και τι κάνει εντέλει; Σκοτάδι και συγκάλυψη. Αυτό επιχειρείτε και σε αυτή την περίπτωση».

«Σήμερα ζούμε την 4η πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών» τόνισε και υπενθυμίζοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ είπε πως «Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι στην αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της Ν.Δ., χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντας σας διέξοδο διαφυγής».

«Επιμείναμε στην αναζήτηση της αλήθειας γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που εντόπιζε ευθύνες στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση που αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σήμερα οι 57 οικογένειες αυτές δεν θα θρηνούσαν τους ανθρώπους τους» εξήγησε για να προσθέσει:

«Δεν φανταστήκαμε κανένα κατηγορητήριο. Δεν αποφασίσαμε όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Επιτροπής να ξεκινήσουμε κυνήγι μαγισσών στηριζόμενοι σε θεωρίες συνωμοσίας».

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά εκτεθειμένη»

«Η κυβέρνηση βγαίνει βαριά εκτεθειμένη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η στάση της ήταν ενοχική και αυτό κάτι δείχνει».

«Αυτό δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου των συγγενών του θυμάτων κ. Καρυστιανού», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσθέτοντας: « Μας κάνει εντύπωση που κάποια κόμματα δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταθέσουν πορίσματα».

«Πρώτη και βασική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμπληρώνοντας ότι «οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών της περιόδου 2009 – 2023».

«Η Δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες όσο ψηλά κι αν φτάνουν» σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες παρά την προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «ο λαϊκός παράγοντας θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ώστε οι προσπάθειες συγκάλυψης να μην έχουν αποτέλεσμα».

Φάμελλος: «Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη»

«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

«Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αναβαθμίζουμε 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας

Peristeri News

Δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες ευρωεκλογές η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Peristeri News

Leave a Comment